V Baltu hlídkují ruské „lodě duchů“. Hrozí sabotáže kabelů i trubek, ukazuje analýza

Skandinávské země pozorují v oblasti Baltského a Severního moře zvýšený výskyt ruských špionážních lodí. Podle analýzy listu The Foreign Policy se posádka plavidel snaží mapovat výskyt podmořských kabelů, trubek a další kritické infrastruktury. Riziko další sabotáže v oblasti tak údajně roste.

Na první pohled vypadá jako obyčejná loď. Snad rybářská. Nebo výletní? Ale něco tu nehraje. Loď má vypnuté komunikační kanály a na její palubě se nacházejí maskovaní muži s automatickými zbraněmi.

Přesně takto popisují dokumentaristé série Skyggekrigen (Válka stínů) jednu z ruských údajně špionážních lodí, která hlídkuje v oblasti Baltského a Severního moře. Plavidlo Admirál Vladimirsky je v očích západních médií od minulého roku špionážním plavidlem, podobných jsou ale prý ve vodách severní Evropy desítky. Říká se jim „lodě duchů“. Upozornil na to list The Foreign Policy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polsko zasáhla ruská raketa, tvrdí média. Našla se stovky kilometrů od ukrajinských hranic

Špionážní lodě mají údajně mapovat výskyt podmořských kabelů, které zajišťují komunikační spojení, internetový signál, dále plynové trubky, ale třeba také lokality větrných elektráren.

„Odborníci varují, že Rusko tohle všechno mapuje. V případě konfliktu je připravené rozsévat zkázu. Sleduje například datové kabely v dánských vodách, které spojují Evropu s Velkou Británií a Spojenými státy, “ napsal The Foreing Policy s tím, že se odborníci obávají zvýšeného rizika sabotáže.

„Rusko by vědělo, kde přesně zasáhnout, aby to ohrozilo klíčové části Evropy,“ dodává web amerického časopisu.

Zbraní může být kotva

Některé z takzvaných „lodí duchů“ se měly nacházet poblíž místa, kde došlo k explozi plynovodu Nord Stream. Upozornil na to web Euronews. Událost ale dodnes nebyla plně vyšetřena. Dánský kontradmirál ve výslužbě Nils Wang pro americký časopis sdělil, že Rusové mají s podobnými sabotážemi historickou zkušenost.

„Rusové to vždycky dělali. Využívali obyčejné lodě k odposlechům, fotografování a mapování. Rusko je schopné provádět násilné operace, ztrpčovat nám život, a přitom se nezapojit do války,“ sdělil Wang.

Moderní podmořské kabely jsou zapuštěné do písku a dobře chráněné. Hrubé síle by ale zřejmě neodolaly. Jediné, co je podle odborníků k sabotáži potřeba, je obří kotva, kterou by sabotéři podmořské kabely zahákli a následně je vyrvali.

Dánské místo činu

„Myslím, že se teď bude stávat, že rybářské vlečné lodě ‚náhodou‘ zavádí o kabely. Dánsko je v této hybridní válce frontovou linií,“ myslí si André Ken Jakobsson, specialista na hybridní konflikty.

V reakci na zmíněné obavy teď Dánsko zvažuje, že prohlásí určitou část vod za bezpečnostní zóny, což by znesnadnilo pohyb ruských špionážních lodí. V oblasti by také mohly brzy hlídkovat dánská plavidla.

„Rusko se neustále přibližuje k prahu války. Může hrozit tím, že v podstatě odřízne severoevropskou komunikaci nebo energetiku,“ uzavřel Lars Bangert Struwe z think tanku Atlantic Alliance.

Tagy: