V Barceloně demonstrovalo přes 100 tisíc lidí, volali po nezávislosti Katalánska

Přes sto tisíc lidí se v sobotu v Barceloně zúčastnilo demonstrace, na níž opět zazněly výzvy k nezávislosti autonomní oblasti Katalánsko na Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters. Akce se konala u příležitosti svátku Katalánska La Diada.

Pochod centrem katalánské metropole připravila organizace Katalánské národní shromáždění (ANC). Jde o první takovou akci od udělení milosti devíti katalánským separatistickým vůdcům, kteří byli uvězněni za svou roli v nezdařené snaze v roce 2017 získat pro oblast nezávislost. Tehdejší události vyvolaly největší politickou krizi ve Španělsku za poslední desítky let.

Policie udává, že k průvodu v barcelonských ulicích se v sobotu přidalo 108 tisíc lidí. ANC však tvrdí, že přišlo manifestovat téměř 400 tisíc Katalánců. I tak je to ale méně než 600 tisíc, kteří se zúčastnili pochodu v den La Diady před dvěma roky.

Loni byla účast podstatně menší kvůli covidové pandemii. Většina demonstrantů, mezi nimiž bylo podle Reuters i několik z devíti omilostněných politiků a aktivistů, měla tváře zakryté.

„Poprvé za čtyři roky se La Diady znovu zúčastnilo devět velmi významných lidí. Političtí vězni jsou zpět v ulicích,“ uvítala předsedkyně ANC Elisenda Paluzieová přítomnost omilostněných separatistických činitelů na sobotním pochodu.

Obvinění ze vzpoury za snahu o nezávislost

Separatističtí političtí vůdci byli odsouzeni v roce 2019 za vzpouru, protože v Katalánsku vypsali referendum o nezávislosti oblasti navzdory nesouhlasu vlády v Madridu a soudů. Za mřížemi strávili přibližně 3,5 roku, než byli na základě milosti španělské vlády letos v červnu puštěni na svobodu.

Svátek zvaný Den Katalánska (La Diada) připomíná dobytí Barcelony v roce 1714 během válek o španělské dědictví. V posledním desetiletí katalánští separatisté při tomto svátku pořádají pochody.

Nynější demonstrace se konala v době nižšího napětí mezi Barcelonou a Madridem než v minulých letech, protože centrální a regionální vláda nyní dávají přednost dialogu navzdory protichůdným názorům na nezávislost Katalánska.

Očekává se, že představitelé obou vlád se příští týden sejdou v Barceloně, aby obnovili rozhovory o politickém konfliktu v Katalánsku, které byly od února 2020 pozastavené. Španělský premiér Pedro Sánchez ale ještě nepotvrdil, zda se tohoto jednání také zúčastní.

Tagy: