Britové zvažují naprostý zákaz chytrých mobilů pro děti. Učitelé by mohli školáky prohledávat

Britští poslanci navrhli, aby příští vláda zvážila úplný zákaz chytrých telefonů pro děti mladší 16 let a používání jakýchkoli mobilů ve školách. Chtějí tak omezit čas, který děti tráví u obrazovek, informoval web The Guardian.

Výbor pro vzdělávání, spadající do dolní sněmovny, prohlásil, že k ochraně mladých lidí jsou zapotřebí přísnější pokyny týkající se mobilních telefonů ve školách a řízení času stráveného dětmi u obrazovky.

ČTĚTE TAKÉ: Šok pro Scarlett Johanssonovou. Umělá inteligence zneužila můj hlas, tvrdí herečka

Ten je prý škodlivý pro duševní a fyzické zdraví dítěte. „Nadměrné používání obrazovek a chytrých telefonů má jednoznačně negativní dopad na blaho dětí a mladých lidí,“ cituje deník The Guardian předsedu výboru Robina Walkera.

Ministerstvo školství již dříve vydalo nezávazné pokyny, které radí ředitelům škol zakázat používání telefonů nejen během vyučování, ale také během přestávek a obědů. Rovněž navrhlo, aby zaměstnanci mohli v případě potřeby prohledávat kapsy žáků a jejich tašky, informovala televize ITV.

To však výboru nestačí a žádá zvážení úplného zákazu chytrých telefonů pro děti mladší 16 let a zvýšení minimálního věku pro založení účtu na sociálních sítích z 13 na 16 let. Rovněž doporučil, aby příští vláda zavedla zákonný zákaz používání mobilních telefonů ve školách. Stávající pokyny prý nejsou dostatečně účinné a legislativní zákaz by mohl pomoci vytvořit bezpečnější a produktivnější školní prostředí.

Děti tráví na mobilu čím dál více času

Podle zprávy se čas strávený dětmi u obrazovky mezi lety 2020 a 2022 zvýšil o 52 procent. Výzkum ukazuje, že některé děti začínají používat obrazovky již ve věku šesti měsíců, a jedna pětina dětí ve věku tří až čtyř let má svůj vlastní mobilní telefon. Do věku dvanácti let ho vlastní téměř každé dítě. Výbor zdůrazňuje, že tento nárůst je alarmující a vyžaduje okamžitou pozornost, aby se zabránilo negativním dopadům na zdraví a vývoj dětí.

Předseda výboru Robin Walker zdůraznil, že bez urgentního zásahu budou další děti vystaveny riziku. „Od vystavení pornografii až po zločinecké gangy, které používají internetové aplikace pro nábor členů, z online světa přicházejí závažné hrozby,“ zmínil politik.

Výbor se domnívá, že vláda musí podniknout radikální kroky, aby ochránila děti před těmito nebezpečími.

Kontroverze kolem návrhů

Ian Russell, jehož čtrnáctiletá dcera Molly spáchala sebevraždu poté, co viděla škodlivý obsah na sociálních sítích, před těmito zákazy varoval. Mohl by prý způsobit více škody než užitku. Russell, který založil a vede nadaci k prevenci sebevražd, zdůraznil, že by se příští vláda měla zaměřit na silnější regulaci, nikoli pomalé a neúčinné zákazy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: EU schválila pravidla pro umělou inteligenci. Některé systémy chce zakázat, jiné regulovat

Tagy: