V červnu téměř bez nakažených? Pozitivní předpovědi se začínají plnit

Očkování a postupné rozvolňování během dubna přivedou Česko v červnu do chvíle, kdy nebudou žádní nově nakažení. Takto předpovídalo vývoj pandemie ministerstvo zdravotnictví a zdá se, že se predikce naplňují.

Optimistického scénáře z dílny Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) si všiml mimo jiné prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

„Predikce Ministerstva zdravotnictví už jsou stejné jako moje oblíbené z USA. V červnu covid na praktické nule slovy prof. Duška: ‚Už asi nebude mít smysl dělat graf.‘ Je třeba startovat a rozjet Česko. Neztrácet čas chmurami,“ napsal Šmucler v pondělí na sociálních sítích. Reagoval tak na aktualizovanou predikci ze začátku března.

Tehdy ministerstvo zdravotnictví a ÚZIS předpovídaly, že pozvolné uvolňování opatření proti šíření koronaviru se během dubna ještě tolik neprojeví. V kombinaci s očkováním ale bude počet nově nakažených klesat takovým tempem, že na přelomu května a června budeme za uplynulých 24 hodin sčítat jednotky infikovaných.

Vracíme se do září

Predikce se ještě během března nenaplňovaly, ale dubnová data dávají grafu šéfa ÚZIS Ladislavu Duškovi za pravdu. Počty nově nakažených se za poslední týden pohybují mezi dvěma a čtyřmi tisíci, o víkendu dokonce pod hranicí jednoho tisíce. Něco takového Češi zažili naposledy v září loňského roku.

Dubnový bod zlomu předpovídal Dušek 17. března na jednání zdravotnického výboru. „Epidemie se zastavila a doufejme, že jsme v bodě vrcholu a bude dál docházet ke snižování virové nálože. Sešup bude zcela jistě trvat do poloviny dubna. Brzda v nemocnicích viditelně přijde až po polovině dubna. Projeví se i efekt většího proočkování seniorní populace,“ prohlásil tehdy Dušek.

Denně dostane vakcínu až 70 tisíc lidí

Právě očkování hraje v jeho predikcích velkou roli. Bez něj by se epidemie podle dat z ÚZIS také zlepšovala, ale daleko pomaleji. Konkrétně na přelomu května a června by počet denně nakažených klesl na hodnoty odpovídající současným dnům.

V Česku dostane očkování během všedních dnů mezi padesáti a sedmdesáti tisíci lidmi, o víkendu jsou počty přibližně třetinové. Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že obě dávky vakcíny už obdrželo přes 950 tisíc Čechů, téměř tři miliony občanů mají alespoň jednu dávku. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navíc slibují, že do Česka dorazí v příštím týdnu statisíce nových dávek vakcíny.

Bod zlomu avizovali Dušek, Blatný i Babiš

O bodu zlomu se ale v politických kruzích a směrem k veřejnosti mluvilo během pandemie už několikrát. Poprvé ho zmínil právě Dušek 30. října a o necelé dva týdny později mluvil podobně tehdejší šéf zdravotnického resortu Jan Blatný (za ANO). V polovině února následoval znovu Dušek, 7. března se přidal premiér Babiš.

Dušek vystoupil s odvážným prohlášením opět 10. března. „Jsme v bodě zlomu,“ řekl tehdy Radiožurnálu. O týden později už ale říkal, že bod zlomu přijde až v polovině dubna. To je zatím předpověď, která se i po dvou měsících stále naplňuje.

Tagy:
očkování Andrej Babiš předpověď počasí vakcína Ladislav Dušek Roman Šmucler ANO 2011 počet nakažených ÚZIS Ministerstvo zdravotnictví Česko USA pandemie koronaviru vývoj epidemie Česká stomatologická komora Jan Blatný bod zlomu predikce Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR