RADAR: Počasí rozdělí Česko, při cestě na Moravu může nastat teplotní šok. Kde hrozí bouřky?

Bouřka v přírodě

Počasí (28.5.2024 6:09)

Počasí v Česku podle předpovědi meteorologů výrazně zasáhne od západu postupující studená fronta, která v úterý výrazně promluví do teplot a rozdělí území na části. Mezi hodnotami v Čechách a na Moravě se vyskytnou až 12°C velké rozdíly, konkrétně počítejte od 15 °C na západě do 27 °C na východě. Občas se vyskytne déšť, ojediněle i bouřky, obloha povětšinou zůstane oblačná nebo zatažená.

Úterý bude podle Českého meteorologického ústavu ve znamení velkých teplotních rozdílů mezi západní a východní částí území. „Počasí bude ovlivňovat studená fronta, která bude zvolna postupovat k východu,“ řekl meteorolog Miloš Dvořák pro CNN Prima NEWS. Konkrétně v Čechách bude oblačno až zataženo, vyskytne se občasný déšť, ojediněle i bouřky.

Na Moravě a ve Slezsku se obloha dopoledne vyjasní, postupně se má ale zatahovat a odpoledne se místy mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 15 °C na západě do 27 °C na východě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroupy velké jak vejce krvavě zraňovaly lidi a zabíjely ptáky aneb Z historie krupobití v Česku

V noci na středu bude v Čechách většinou polojasno, zpočátku se ojediněle vyskytnou přeháňky, k ránu ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty v Čechách klesnou až na 6 °C, na Moravě a ve Slezsku budou mezi 14 a 10 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na středu předpovídají meteorologové v Čechách polojasno až oblačno. Ráno se ojediněle vytvoří mlhy, odpoledne a večer bude na západě až zataženo a místy se vyskytne déšť. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku oblačno až zataženo, ojediněle s deštěm nebo bouřkami. Nejvyšší teploty dosáhnou na 19 až 23 °C.

Ve čtvrtek počítejte s vyšší oblačností, od západu se na většině území vyskytne déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 17 až 21 °C, na Moravě a ve Slezsku na 21 až 25 °C.

Oblačno až zataženo s občasným deštěm a ojedinělými bouřkami bude také v pátek. Nejvyšší teploty dosáhnou na 17 až 21 °C, na Moravě a ve Slezsku až na 23 °C.

Tagy: