Kde všude má v nejbližších dnech sněžit? Řidiči musí dávat pozor, už to nebude jen na horách

Do Česka zavítají o víkendu sněhové přeháňky.

Počasí 14.11.2023 7:07

V následujících dnech bude převážně zataženo a vyskytne se déšť nebo přeháňky. Na pozoru musí být zejména řidiči, protože s blížícím se víkendem se ve vyšších oblastech mohou objevit smíšené až sněhové srážky a dají se očekávat komplikace na silnicích.

V úterý bude ještě podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu zataženo až oblačno, zpočátku místy i polojasno. Ojediněle se mohou objevit přeháňky nebo déšť. Večer od západu očekávají přibývání srážek, a to hlavně v Čechách. Nejvyšší teploty podle nich dosáhnou 9 až 13 °C, na horách se budou pohybovat kolem 4 °C. Povane západní až jihozápadní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, který může místy v nárazech dosáhnout až na 15 m/s a na horách až na 20 m/s (70 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polární záře rozzářila nebe nad Českem. Obloha hrála všemi odstíny rudé

Obloha v noci na středu zůstane podle předpovědi zatažená až oblačná, na většině území se vyskytnou přeháňky nebo déšť. Nejnižší teploty klesnou ke 4 až 8 °C.

Ve středu v oblastech nad 1000 metrů už může začít sněžit. „Bude převládat velká oblačnost, ale ve večerních hodinách bude zejména na jihozápadě republiky polojasno,“ popsala meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Iveta Kodádková ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že nejvyšší teploty dosáhnou na 8 až 12 °C. Větrno bude jako předchozí den, ale večer má vítr ustávat.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na čtvrtek meteorologové předpovídají převážně oblačno. Místy se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, v oblastech nad 800 m se pak očekávají srážky smíšené nebo sněhové. V noci mohou teploty klesnout až k nule, přes den pak dosáhnou 7 až 11 °C.

A podobně tomu bude i v pátek, kdy rtuť teploměru vystoupá jen na hodnoty pohybující se mezi 5 až 9 °C. Ke konci týdne a během víkendu by si měli dávat pozor zejména řidiči, a to i v níže položených lokalitách. „Na silnicích to bude po ránu klouzat,“ řekla Kodádková. Sněžit může i jen 700 metrů nad mořem.

Tagy: