V Česku mizí místa pro letní tábory. Mohou za to klimatické změny i přísný vodní zákon

V Česku ubývají místa pro letní tábory.

Děti nemají kde tábořit

V Česku ubývají místa pro letní tábory. Každý rok jich podle předsedy České rady dětí a mládeže zmizí zhruba šedesát. Na vině jsou prý klimatické změny a přísný vodní zákon. Kapacity bývají naplněné na několik let dopředu.

Na zhruba šest tisíc letních táborů letos vyrazí téměř čtvrt milionu dětí. Některé do chatiček a rekreačních areálů, jiné pod stan do takzvaných tábořišť na zelené louce. Přestože je o tábory vyšší zájem, jejich počet je rok od roku omezenější.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o Myslbekova Krista na AVU. Část studentů děsí, podle rektorky však zůstane na místě

„Už jsme přišli o sto míst v celé republice, kde se tyto tábory pořádaly, a odhadujeme, že teď každý rok ztratíme dalších šedesát. Je to dané změnou klimatu. Bylo velké sucho, usychaly lesy a spousta luk, kde chybí les, je neobyvatelných,“ sdělil CNN Prima NEWS předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Pořádání táborů komplikuje také vodní zákon, kvůli kterému mají pořadatelé svázané ruce při výběru míst. Ta totiž nemohou být u řek v záplavových oblastech.

„Pro nás by bylo velmi vítané, kdyby se ta pravidla uvolnila a kdybychom mohli tábořit i na březích toků s tím, že zajistíme veškerou bezpečnost pro kluky a holky,“ poznamenala mluvčí organizace Junák – český skaut Barbora Trojak.

Zájem o letní tábory ze strany rodičů prý stále roste. A letošní kapacity jsou tak už téměř plné. Přesto se ale ještě nějaká místa dají sehnat. I když pobyty oproti loňsku podle pořadatelů zdražily o pět až sedm procent.

„Ceny vstupů se zvyšují, s tím nic nenaděláme. Zejména jde o personální náklady. Pokud se budeme bavit o zajištění kuchyně a podobných záležitostech, tak to, co dostane kuchař v hospodě, to my mu musíme dát taky,“ uvedl předseda představenstva Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

Čtrnáctidenní pobyt se letos podle pořadatelů pohybuje cenově nejčastěji mezi osmi a půl až deseti tisíci korunami.

Stále populárnější se stávají také letní tábory v zahraničí. Jejich cena se pohybuje od dvanácti do dvaceti tisíc v závislosti na lokalitě a délce pobytu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi mají méně sexu než dříve, ukazuje průzkum. Snižuje se ale věk konzumentů pornografie

Tagy:
děti místo změna klimatu letní tábor areál pobyt chata stan personální náklady záplavové oblasti cena rekreace