SROVNÁNÍ: Antigenní testy se výrazně liší. V citlivosti je až stonásobný rozdíl

V citlivosti antigenních testů panují až stonásobné rozdíly. Zjistili to vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB), kteří porovnávali 13 různých antigenních testů, dostupných na českém trhu. Odlišné výsledky pak přináší také vyhodnocování testů lidmi, kteří neprošli žádným školením. Takové testy jsou častěji falešně negativní.

V Česku se v současnosti prodávají desítky různých antigenních testů, které by měly odhalit virus SARS-CoV-2 v těle. Výrobci těchto testů uvádí citlivost (senzitivitu) a přesnost (specificitu), kterou ale ve většině případů neposoudila nezávislá kontrola. Prověřování a porovnání testů je totiž časově náročné a vyžaduje velký počet vzorků od pacientů.

Vědci ze skupiny Jana Konvalinky při ÚOCHB však vyvinuli novou metodu, která kontrolu značně urychlí. Dokáže totiž posoudit takzvaný detekční limit jednotlivých antigenních testů mezi sebou. Limity detekce ukazují, jak malé množství viru jsou testy schopné zachytit, a tedy jak jsou citlivé.

Srovnání antigenních testů

Ústav porovnával 13 různých antigenních testů, které jsou aktuálně dostupné na českém trhu. Většina je navíc schválena ministerstvem zdravotnictví k samotestování. Konkrétně šlo o Ecotest, Abbott Panbio, SD Biosensor, Lepu, Humasis, Testsealabs, Safecare, Flowflex, Saligen, Biosynex, Zandcell, V-Check a Diaquick.

Srovnání ukázalo, že se detekční limity u jednotlivých antigenních testů výrazně liší. Rozdíl mezi testem, který podle výzkumu zachytí nejmenší množství hledaného viru, a testem s nejvyšším limitem detekce je až stonásobný.

Kromě limitu detekce zkoumali vědci také to, jak výrazně daný antigenní test ukazuje pozitivní výsledek. Zjistili, že i tady panují rozdíly. Stejně tak se ukázalo, že lidé hodnotí stejný vzorek různě. Právě proto je naprosto zásadní, aby prošli aspoň krátkým tréninkem a naučili se spolehlivě rozpoznat pozitivitu.

I krátké školení může podle Ústavu výrazně snížit počet falešně negativních testů. To by zase mohlo vést k efektivnějšímu záchytu nakažených a omezení šíření nákazy.

Tagy:
testy virus negativní test pozitivní test rozdíl Česko koronavirus COVID-19 porovnání antigenní testy Jan Konvalinka Ústav organické chemie a biochemie AV ČR Akademie věd České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky rychlý antigenní test Lep