Plzeň láká na Království jedu. Vzácnou pavoučí zmiji chová jediná zoo na světě

Využívá jedinečnou techniku lovu, pomocí lsti upoutá pozornost své oběti a pak už jen čeká, jestli její kamufláž zabere. Řeč je o zmiji pavoučí, kterou si v Česku můžete prohlédnout jen v zoo v Plzni. Ta navíc jedovatého hada chová jako jediná na světě.

Je to právě ocas, který připomíná pavouka a který zmije využívá při lákání kořisti. Tou jsou nejčastěji ptáci a nebo třeba gekoni. A že jste o ní ještě neslyšeli? Není se čemu divit, jen málo filmařům se toto ojedinělé zvíře podařilo natočit a ještě méně lidí ho chová. „Bylo vědecky popsáno až v roce 2006, my jsme získali mladý pár už z odchovu v Evropě od soukromého chovatele,“ říká Martin Vobruba, tiskový mluvčí Zoologické a botanické zahrada v Plzni.

Expedice za zmijí pavoučí

Zmiji pavoučí chová plzeňská zoologická zahrada jako jediná na světě. Někteří zdejší zaměstnanci měli dokonce šanci hada pozorovat v dalekém Iránu v jeho přirozeném prostředí. „Udělali jsme asi pět expedic do Íránu. Několik z nich bylo zaměřeno právě na pavoučí zmiji. Když jsme ji našli, byl to exkluzivní pocit nadšení, protože to bylo něco absolutně nestandardního. A je nás pár, kterým se to podařilo,“ popisuje zážitek Jan Dohnal, zdejší ošetřovatel plazů. A dodává, že stopování a sledování plaza může být i napínavé. „Někdy je to dobrodružnější, než by si člověk přál. Ale většinou je to hezké. Člověk zažívá něco, co se mu nikdy nezopakuje, a cestuje po místech, která nikdy před tím neviděl.“

ČTĚTE TAKÉ: Zoo Plasy: Šelmy téměř na dotek a zvířecí druhy, které jinde neuvidíte

Mimochodem, zmije pavoučí žijí poměrně skrytým způsobem života. Na vápencových skalách, kde se mohou skrývat v prasklinách hlubokých až 20 metrů. Vylézají pouze za potravou nebo aby se ohřály na slunci. Potkat je ve volné přírodě je prý velké štěstí. „Naším úkolem je, abychom zvířata množili a dále předávali do zoologických zahrad,“ vysvětluje další z chovatelů Miroslav Dohnal.

Chov zmije pavoučí je náročný

Zmije najdete v expozici Království jedu. Přesto, že na návštěvníky v něm čeká celá řada fascinujících hadů, zmije pavoučí jsou jeho pomyslným klenotem. Připravit pro ně biotopové terárium byl prý docela oříšek. „U nás se samozřejmě vychytávaly jednotlivé teplotní vrstvy a místa. I časově, aby se měnila v jednotlivých výškách teplota s časem,“ vysvětluje v pořadu Prima Česko Miroslav Dohnal. A Jan Dohnal ho doplňuje: „Jiné teploty jsou ranní, odpolední, noční. Každé to patro je v jiných teplotách. Navíc ještě nasáváme studený vzduch ze střechy. Ta zvířata tam budou celoročně, budou tam zimovat.“

Tak si ji přijďte prohlédnout naživo i vy.

Tagy: