Zeman by měl pracovat i o víkendu, kritizuje Vystrčil průtahy při výměně ministra

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

S navrženým kandidátem na post ministra zdravotnictví se setká Zeman až v úterý

Zatímco před měsícem se výměna ministra zdravotnictví odehrála během jediného dne, teď si prezident Miloš Zeman dává na čas. S navrženým kandidátem se setká až v úterý. Jenže podle opozičních politiků je taková prodleva v době pandemie nebezpečná. Prezident Zeman prý jedná nezodpovědně.

V noci ze středy na čtvrtek se ministr zdravotnictví Roman Prymula, předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant sešli v zavřené restauraci i přes nařízená vládní opatření kvůli pandemii koronaviru. Prymula na páteční konferenci prohlásil, že rezignovat nehodlá. Údajně se všichni aktéři sešli v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Ta to ale odmítla. K rezignaci jej přitom mimo jiné vyzval i premiér Andrej Babiš (ANO), který řekl, že pokud ministr nerezignuje, odvolá ho.

Prymula se před měsícem stal ministrem zdravotnictví v podstatě z hodiny na hodinu. Nyní si ale prezident dává s rozhodnutím na čas. Kandidáta na funkci přijme až 4 dny po jeho navržení. „Pan prezident má čas v rámci své agendy v úterý, i ten kandidát si musí uspořádat svoje věci. Já si nemyslím, že je to až tak dlouho. Do té doby to povede Roman Prymula,“ řekl k časové prodlevě předseda vlády.

Fungovat by měl i prezident

„Nechápu, proč si prezident vzal čas do úterý. Tvrdit, že má jakousi agendu, která mu nedovoluje, aby se tím vším zabýval a rozhodl dříve, je dle mého soudu nezodpovědné,“ uvedl politolog Jiří Pehe. S časovým odstupem nesouhlasí ani předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Je tady spousta lidí, kteří dneska v době epidemie pracují sobota, neděle, pondělí, pátek a nevidím důvod, proč by v takto rizikové situaci tak neměli fungovat i politici a tím pádem samozřejmě i prezident,“ řekl Vystrčil.

Kalendář akcí je na webu prezidenta prázdný. Na dotaz, jaký má hlava státu do úterý program, prezidentův mluvčí ovšem neodpověděl. „Ve chvíli, kdy dojde k nějakému krizovému okamžiku, tak prezident začíná vytvářet scénáře, namísto toho, aby realizoval, co po něm premiér žádá. To znamená v podstatě pokračování toho, co u prezidenta vidíme dlouhodobě – snaha využít jakékoliv politické krize k posílení vlastního úřadu,“ sdělil politolog Tomáš Lebeda.

K výměně ministra určitě dojde

To, že Prymulu prezident skutečně odvolá a jmenuje nového kandidáta, totiž kancelář hlavy státu výslovně nikde nepotvrdila. „Já jsem přesvědčen a stále věřím tomu, že pan prezident vyhoví návrhu na odvolání. Pokud by tomu tak nebylo, tak by to pro nás nebylo akceptovatelné,“ uvedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Podobný názor má také ústavní právník Jan Kudrna. „K výměně ministra určitě dojde. Myslím si, že nenastane situace, že by prezident nového kandidáta neschválil. Kdyby ale nastala, záleželo by to na tom, jaké by uvedl důvody,“ řekl Kudrna.

Povinnost bezodkladně odvolat a jmenovat člena vlády na návrh premiéra ukládá prezidentovi Ústava. Jenže například při výměně ministra kultury prezident odmítl jmenovat navrženého Michala Šmardu z ČSSD. „Řekl bych, že tady je jiná situace v tom, že zatímco ČSSD a její lídry sadisticky mučil, tak s Andrejem Babišem má lepší vztah. Andrej Babiš má u něj větší respekt a zatím si politicky vyšli vstříc,“ dodal politický komentátor Petr Holec.

Jenže velmi dobrý vztah má prezident i s Romanem Prymulou, který chtěl v minulosti za Zemanovce kandidovat do Senátu.

Tagy: