V megafilmu o Titaniku si zahráli i čeští kaskadéři. Zazářili, příště dělali Jamese Bonda

Slavná filmová scéna znázorňující potopení Titaniku z roku 1912.

Speciál: Titanic – 110 let nepotopitelné lodi (410)

Málokomu se povede, aby se v práci potkával s Leonardem DiCapriem, Kate Winsletovou a režisérem Jamesem Cameronem. Dvanáct českých kaskadérů to o sobě říct může, s těmito hvězdami natočili oscarový megafilm Titanic. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ke 110 letům od vyplutí téhle jedinečné lodi zavzpomínali, že to pro ně před kamerou „bylo občas o strach“.

Byl to fantasticky úspěšný snímek – v roce 1997 dostal jedenáct Oscarů, dojímal lidi po celém světě. Film Titanic od režiséra Camerona vstoupil do učebnic kinematografie i proto, s jakou věrohodností znázornil zkázu ikonické lodi z roku 1912.

České diváky může hřát, že se o to před kamerou zasloužili i jejich krajané. Hollywoodská produkce totiž při natáčení využila šikovnosti hned dvanácti zdejších kaskadérů.

Jak se o nich Američané dozvěděli?

„Roku 1992 se v Praze natáčel Mladý Indiana Jones, poznali jsme při tom koordinátora kaskadérů Simona Cranea. Tři roky poté nás pozval na natáčení Titaniku,“ vzpomínal ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS jeden ze statečné české party Leoš Stránský.

Představte si, o jak rozdílnou dobu šlo. Jen pár let po sametové revoluci to byla pro české kaskadéry první cesta za prací na velkém hollywoodském bijáku. Půlka z nich neuměla anglicky, byli vykulení ze špičkového zázemí i ze známých osobností kolem.

Na místě museli dokázat, že jsou stoprocentní profíci.

„Režisér Cameron byl absolutní perfekcionalista, každý záběr měl připravený. O každém člověku na palubě věděl, kde je,“ potvrdil Jindřich Klaus. „Měl neopren a normálně s námi fungoval ve vodě. Rozhodně neseděl někde v teple za monitory. Dost často byl zavěšený v jeřábu na gondole a všechno na place sledoval. Upřímně – kolikrát viděl i to, co vidět neměl. Dokázal seřvat každého, nebral si servítky.“

Později tak velebený velkofilm se natáčel především v noci, pro všechny včetně kaskadérů to bylo velmi vyčerpávající. Zatímco dnes podobné trháky vznikají s pomocí sofistikovaných počítačových triků, na konci 90. let se spoléhalo spíš na fortel tradičních filmařských profesí.

Ano, i na partu českých nebojsů.

S odstupem přiznávají, že někdy se po nich kvůli Titaniku požadovaly i hodně nebezpečné věci. Při skocích z výšky do vody se třeba báli, zda přímo před nimi náhodou zničehonic nevyplave někdo jiný. Při natáčení zaplavení slavného schodiště se zase přihodilo, že se jeho těžká konstrukce najednou zvedla a přítomné na chvíli ve valivých proudech vody uvěznila.

„Nikomu se ale nic vážného nestalo. Pamatuju si jen jednoho maďarského kolegu, který skočil do vody na placku. Toho museli odvézt, že si natloukl. Taky ovšem nešlo o nic velkého,“ vybavil si David Lištvan.

Češi letěli za natáčením se slavnými jmény původně jen na tři neděle, byla s nimi ovšem taková spokojenost, že si pobyt nakonec výrazně protáhli. Jednu fázi natáčení končili den před Vánoci, už v lednu si je Cameron a spol. zase vyžádali zpátky.

„Tenkrát jsme si mysleli, že jde zaručeně o vrchol našich kariér. Jenže pár let nato jsme dělali třeba i Zachraňte vojína Ryana a Jamese Bonda. Nějaký ten hollywoodský film jsme pak měli každý rok,“ řekl Klaus.

Tagy: