V Pardubicích vzniká komunitní zahrada. Pěstovat zeleninu na náměstí může kdokoliv

Obyvatelé Pardubic si budou moci už brzy vypěstovat zeleninu přímo na náměstí.

Komunitní zahrada (zdroj: CNN Prima NEWS)

Obyvatelé Pardubic si budou moci už brzy vypěstovat zeleninu přímo na náměstí. V centru krajského města totiž vzniká komunitní zahrada určená pro všechny, komu chybí vlastní záhony. Ty si budou moci zájemci v komunitě pronajmout, obhospodařovat a po sklizni si své výpěstky odnést domů.

První pardubická komunitní zahrada našla své místo na rušném Masarykově náměstí mezi nákupním centrem, pojišťovnou a bankou. Na ploše asi 1 500 metrů čtverečních, kterou poskytl soukromý developer, by mělo vzniknout celkem asi 80 záhonů.

„V současnosti máme přibližně padesát až šedesát lidí, kteří projevili zájem. Spustili jsme crowdfundingovou kampaň, kde mohou lidé přispět na své záhonky, na kterých budou zahradničit,” dodává Jiří Beran, spoluzakladatel spolku Pardubická KOZA, který za komunitní zahradou stojí.

Mezi zájemce patří především rodiny s dětmi. Pro ty jsou na trávníku už přichystané stoly s lavicemi, kde si budou moci posedět. Z paletových ohradníků vznikají první záhonky, do kterých zatím zahradníci sypou navezenou hlínu. Později přibude kompost, semínka a sazeničky se tu objeví příští víkend.

„Předpokládáme, že lidé si budou zalévat kytky sami, případně mohou požádat své kamarády spoluzahradníky,“ vysvětluje Margarita Kovaldina, spoluzakladatelka spolku Pardubická KOZA.

„Už dlouho se snažím něco pěstovat na balkóně, protože bydlím v bytě a jsem ráda za každý lístek bazalky, který mám,” vysvětluje Žaneta Havlenová. Její manžel, který s malým synem Elliotem sype do budoucího záhonu hlínu, se už těší, co bude pěstovat. „Asi nějaké chilli papričky,” usmívá se.

Zahrádkáři budou moci využívat plochu pro pěstování do listopadu. Pokud pak developer začne stavět, budou muset své záhony přestěhovat, ale už mají vytipovaná místa i na další zahrady.

Tagy: