V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Lidé jsou ohleduplní a ačkoli se chodí na ježčí úkryty dívat zblízka, neruší zvířata při zimním odpočinku.

Pokud při procházce Plzní narazíte v krajině na hromadu listí, našlapujte opatrně, je možné, že uvnitř spí ježci. Centrální obvod těmto hmyzožravým savcům zřídil celkem šest zimovišť, aby měli kde přečkat chladné dny. Ježků totiž v Česku ubývá a je třeba jim pomáhat. A nejen jim. Bezpečný úkryt tu má i hmyz.

Bude zima, bude mráz, kam se ježku, kam schováš? Právě tato myšlenka napadla obyvatele městského obvodu Plzeň 3, kontaktovali proto vedení radnice. To jejich prosbu o zimní ubikaci pro ježky vyslyšelo a vytvořilo několik zimovišť. „Děláme jich sedm po celém našem obvodě, v každé části nějaké ježkoviště, nocoviště pro ježky je. Jestli tam ježek skutečně bydlí a spí svůj zimní spánek, samozřejmě nevíme,“ řekl před kamerou pořadu Prima Česko starosta městského obvodu Plzeň 3, David Procházka. „S každým výhrabem jsme řešili, že je sice potřeba listí shrabat, na druhou stranu ježci nemají kde přezimovat, proto jich také ubývá.“

ČTĚTE TAKÉ: I při 20 centimetrech nad zemí je třeba se mít na pozoru, říká mistr Evropy v letu na kluzáku

V zimě spáči, v létě užiteční pomocníci

Ježci jsou velice užitečná zvířata. Lidem pomáhají hlavně v boji proti zahradním škůdcům, jako jsou housenky nebo slimáci. Mimochodem jeden ježek prý dokáže za noc spořádat tolik slimáků, kolik sám váží. „Máme zkušenost, že lidé jsou ohleduplní, nezkoumají, zda tam ježek spí, nesetkali jsme se s tím, že by nám tu hromádku někdo porušil,“ říká starosta v pořadu Prima Česko.

A nadšení jsou i místní: „Mně to přijde jako dobrý nápad. Ta zvířata se bojí lidí, tak se alespoň mají kam schovat,“ říká jeden z nich a další se přidává: „Chodím sem docela často, protože nedaleko bydlím, je to tady hezké pro děti.“

Ježci zimní měsíce tráví v hybernaci, prospí zhruba 80 procent zimy, občas se ale probudí. Pokud na ně lidé narazí, měli by kontaktovat záchrannou stanici živočichů.

V Plzni je v bezpečí i hmyz

A když tady náhodou nezahlédnete ježky, můžete se potěšit alespoň pohledem na kachny. Těch se tady pohybují desítky a dělají radost hlavně dětem. A co by kamenem dohodil od ježkoviště, je broukoviště, jaký to má účel? „Stejný jako hromádky pro ježky. Vzniklo na popud lidí, kteří říkali, že je sice hezké, že sekáme trávu, odklízíme suché dřevo, ale že nemá potom kde přežívat hmyz. Proto jsme ze zbytků poražených stromů sestavili tuto hromádku,“ vykládá David Procházka.

Domov pro ježky i brouky si může vytvořit na vlastní zahradě každý. V případě broukoviště k tomu stačí staré špalky a velké větve a okamžitě uvidíte, jak mrtvé dřevo ožije. To samozřejmě platí pro jarní měsíce. V zimě jsou brouci často zalezlí v trouchnivějícím dřevě nebo hluboko pod kůrou stromů či kameny. Probudí je až zvyšující se teploty.

Tagy: