Průvod Prague Pride prošel Prahou. Po pauze se ho zúčastnilo kolem 60 tisíc lidí

  • Téma: Praha
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 13. srpna 2022 15:00
Průvod festivalu Prague Pride v roce 2022

Prague Pride vrcholí

Po pauze způsobené pandemií covidu prošel Prahou průvod Prague Pride. Akce se podle policejních odhadů zúčastnilo kolem 60 tisíc lidí. Akce se do obešla bez komplikací a incidentů.

Původní odhad 30 tisíc účastníků zvýšila policie poté, co se k němu cestou na Letnou přidávaly další skupiny lidí. Pochod se obešel bez jakýchkoliv komplikací a incidentů, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. „Nezaznamenali jsme žádné narušení veřejného pořádku či jiné problémy,“ dodal.

Účastníci se kolem poledne začali scházet v horní části Václavského náměstí. Přicházeli s duhovými vlaječkami, někteří měli symbolické barvy duhy namalované na tvářích. Na pochod na Letnou se vydali kolem jedné hodiny odpoledne. Na začátku celého programu proběhla tisková konference s organizátory. Ta se ale neuskutečnila celá, a to kvůli anonymnímu nahlášení bomby. Podezření na výbušné zařízení se nepotvrdilo.

Cestou z Václavského náměstí prošel průvod přes náměstí Staroměstské, kde si jeho účastníky fotili turisté. Na místě vládla celou dobu v průvodu poklidná atmosféra a jeho účastníci se nesetkali s výraznějšími protesty proti akci. Na Letné čekalo na účastníky občerstvení. V Letenských sadech a na pláni bude až do večera hudební a doprovodný program na šesti pódiích. Vystoupí například Tom Auspaul, Girli nebo kapela We Are Domi.

Průvod zdobily především duhové vlajky ve všech velikostech, od těch namalovaných na tvář až po velké vlajky, do nichž se lidé zahalili celí. Vlajka s barvami duhy byla dříve užívána i jako symbol pacifismu, od 70. let 20. století je vnímána jako univerzální gay a lesbický symbol. V dalších desetiletích se etablovala jako všeobecně známý a přijímaný symbol LGBT hnutí.

Mnozí měli na krku květinové girlandy v barvách duhy, papírové květiny či balonky, někteří přišli v kostýmech.

Jeden z účastníků akce, Sebastian z Prahy řekl, že jde podruhé. „Já na tom mám rád společnost těch lidí. Protože ti lidé jsou fajn, je tu taková uvolněná atmosféra. Všichni jsme v pohodě, bavíme se, všechno dobré,“ uvedl. Další účastnice Eliška také vyzdvihla pozitivní energii akce. „Bojuje se za správnou věc,“ podotkla.

Proti akci protestovalo několik lidí. „Každý má určitě právo demonstrovat za svoje požadavky, to nikomu neupírám. Já s těmi požadavky pouze nesouhlasím,“ komentovala účel průvodu pro CNN Prima NEWS předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová.

Po cestě ulicí Na Příkopě se účastníci průvodu setkali s několika muži, kteří pronášeli biblické citáty a v souvislosti s průvodem mluvili o hříchu. Nesetkali se však s odezvou jeho účastníků. U sochy svatého Václava stáli před začátkem průvodu dva odpůrci akce s transparentem s nápisem Česko není Sodoma a znaky pro mužské a ženské pohlaví.

Duhový průvod byl letos bez alegorických vozů, což pořadatelé odůvodnili důrazem na udržitelnost. Průvod zdobily především duhové vlajky ve všech velikostech, od těch namalovaných na tvář až po velké vlajky, do nichž se lidé celí halí. Vlajka s barvami duhy byla dříve užívána i jako symbol pacifismu, od 70. let 20. století je vnímána jako univerzální gay a lesbický symbol. V dalších desetiletích se etablovala jako všeobecně známý a přijímaný symbol LGBT hnutí.

Průvod se v sobotu konal poprvé od roku 2019, v předchozích dvou letech se neuskutečnil kvůli pandemii COVID-19.

Tagy: