Svět truchlí po princi Philipovi. S úderem poledne zazněly salvy z děl na uctění jeho památky

Napříč zeměmi Spojeného království se přesně ve 12:00 rozezněla střelba.

V sobotu započaly první pocty zemřelému princi Philipovi. Napříč zeměmi Spojeného království se přesně ve 12:00 rozezněla střelba z pušek. Smuteční salva trvala 40 minut, výstřely padly vždy po jedné minutě. Choť královny Alžběty II. se však dočká i dalších poct. Ty jsou zahrnuty v rámci operace Forth Bridge.

Smrt manžela královny Alžběty II. v pátek zapříčinila start pečlivě zorganizované operace Fort Bridge, která vyvrcholí jeho pohřbem. Naplánovaná událost je pojmenovaná podle železničního mostu ve Skotsku, který se nachází čtrnáct kilometrů od Edinburghu, jehož vévodou byl zesnulý princ Philip, píše web CNN.

Plány pro smuteční ceremonii královská rodina připravovala roky. Do příprav promlouval i sám princ Philip, není však jisté, do jaké míry se na přípravě vlastního pohřbu podílel. Mnohé podrobnosti však zůstávají nadále skryté, finální podoba většiny poct bude navíc kvůli trvající koronavirové pandemii pozměněna.

Již nyní jsou však některé z ceremonií zveřejněny. V sobotu ve 12:00 se napříč zeměmi Spojeného království rozezněla pietní salva. „Po celém Spojeném království, na Gibraltaru a na lodích na moři se vystřelí 41 nábojů, vždy po jedné minutě. Celá salva trvala 40 minut,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Kvůli koronavirové situaci však bylo veřejnosti doporučeno, aby ji sledovala ze svých domovů. „Vše bude vysíláno on-line i v televizi,“ uvádí se v prohlášení.

Veřejnost se nemá událostí účastnit

Na královských budovách budou vyvěšeny všechny oficiální vlajky Spojeného království, prapory a barvy lodí do 8. hodiny ranní následujícího dne po pohřbu. Pro prince Philipa, který zemřel po dlouhodobých zdravotních komplikacích ve věku 99 let, truchlí celý národ. Veřejné pocty však i přesto musí být kvůli pandemii a opatřením pozměněny.

V současné době se v Anglii smí venku shromažďovat maximálně šest lidí. Podobná nařízení jsou však nastavená i jinde ve Velké Británii. Z toho důvodu v pátek College of Arms, královská společnost, jež se na plánování událostí podílí, s lítostí požádala veřejnost, aby se nepokoušela účastnit jakýkoliv akcí, které budou se smuteční ceremonií spjaty.

Podobné prohlášení uvedla i vláda, která žádá, aby se lidé nadále řídili nařízeními, vyhýbali se setkávání ve velkých skupinách a minimalizovali cestování. „Podporujeme královskou rodinu tím, že žádáme, aby se v současné době nepokládaly květiny ke královskému paláci a jiným budovám královské rodiny,“ dodal mluvčí vlády.

Pohřeb se bude konat v kapli svatého Jiří

Ostatky zesnulého Philipa jsou nyní na hradě Windsor, královské rezidenci západně od Londýna, kde princ s královnou v posledních měsících žili. Do pohřbu, který proběhne v kapli svatého Jiří rovněž ve Windsoru, jeho tělo na hradě zůstane. Královské zvyklosti tak byly zachovány, jednalo se i o princovo přání.

Minuta ticha za zesnulého prince Philipa se bude konat v sobotu 17. dubna v 15 hodin před zahájením pohřbu v kapli svatého Jiří ve Windsoru, informoval web Sky News. Tělo vévody z Edinburghu bude na speciální Philipovo přání přeneseno do West Steps v Land Roveru.

Na pohřeb nakonec dorazí také princ Harry, který přiletí ze svého domova ve Spojených státech, ačkoli jeho těhotné manželce Meghan Markleové bylo doporučeno, aby necestovala.

Tagy: