RADAR: Do Česka vtrhne léto, kvůli suchu hrozí požáry. Praha místy zakázala i kouření cigaret

Bořiči mýtů prokázali, že nedopalek benzín jen tak nezapálí

Předpověď slibuje letní počasí

Relativně slunečné počasí by podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mělo vydržet i v tomto týdnu. Teploty se vyšplhají až k 27 °C. V pondělí proto platí i výstraha před vznikem požáru, a to například v Praze i dalších krajích. Hlavní město od 12 hodin zakázalo rozdělávání ohňů na vybraných místech. Zákaz se týká i kouření cigaret.

pondělí bude jasno až polojasno. Odpoledne a večer v severozápadní polovině území až oblačno. „Nejnižší noční teploty klesnou k 10 až 6 °C, nejvyšší denní dosáhnou 21 až 25 °C,“ uvádí meteorologové na webu.

ČTĚTE TAKÉ: Tlak rodičů bývá extrémní. Nevyčítejte dětem neúspěch, nemají se trápit, radí psychologové

Pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský a Liberecký kraj platí i výstraha před vznikem požárů. Výstrahu meteorologové průběžně aktualizují zde. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ varují meteorologové.

V Praze zároveň od 12 hodin platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, a to až do odvolání, informoval na webu magistrát hlavního města. Podle nařízení je v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru zakázané například kouření cigaret.

Úterý bude polojasné až oblačné, odpoledne a večer bude oblačnosti ubývat. Nejnižší noční teploty dosáhnou 11 až 7 °C, nejvyšší denní pak 19 až 23 °C. Ve středu by mělo být jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 21 až 25 °C.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Ve čtvrtek by mělo být také jasno. Nejnižší noční teploty klesnou k 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 23 až 27 °C. I v pátek bude převážně jasná až polojasná obloha, při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle objeví i přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 21 až 25 °C.

Také přes víkend bude převážně jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Objeví se i ojedinělé přeháňky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 20 až 25 °C.

Tagy: