Světem se šíří opičí neštovice. Jaké jsou příznaky a hrozí nebezpečí i v Česku?

Opičí neštovice - ilustrační foto

Objevují se případy opičích neštovic

Po světě se šíří případy opičích neštovic, vzácné nemoci, která se běžně vyskytuje zejména v Africe. O nově nakažených informují Spojené státy, Portugalsko či Velká Británie, podezření na infekci eviduje Španělsko.

V americkém Massachusetts se případ opičích neštovic prokázal ve středu. Nakaženým je muž, který byl nedávno v Kanadě. Pacient leží v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný. „Byl přijat 12. května. Doktoři ho vyšetřují pro různé příznaky,“ popsala lékařka Všeobecné Massachusettské všeobecné nemocnice Erica Shenoyová.

V letošním roce jde v USA o první potvrzený případ. V minulém roce se prokázala jedna infekce v Texasu a jedna v Marylandu, a to u lidí, kteří se vrátili z Nigérie.

Několik případů opičích neštovic se objevilo také v Evropě. Pět pacientů v Portugalsku s touto nemocí, jejíž projevy jsou podobné pravým neštovicím, jsou muži žijící v Lisabonu a okolí. Dalších 15 lidí s podobnými příznaky čeká na výsledky.

Hrozí nákaza i v Česku?

V Británii se objevil první případ této infekce 7. května u člověka, který se vrátil z Nigérie. Později se potvrdily další případy, které podle serveru BBC s tímto prvním nesouvisí. Podezření na několik infekcí je také ve Španělsku.

A hrozí nákaza opičími neštovicemi i v České republice? „Nelze samozřejmě vyloučit, že k nákaze dojde v rámci nějakého cestování našich lidí. Myslím si, že pravděpodobnost není příliš vysoká,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka v Praze Hana Roháčová.

Horečka, bolesti hlavy a vyrážka

Opičí neštovice (monkeypox) jsou vzácné virové onemocnění, které má mírnější příznaky než pravé neštovice. Poprvé byly zaznamenány u člověka v 70. letech minulého století v Demokratické republice Kongo a posléze byly hlášeny případy i z dalších afrických zemí. Název dostaly podle opice makaka, u něhož byl virus poprvé objeven koncem 50. let 20. století.

Příznaky opičích neštovic jsou horečka, bolesti hlavy a vyrážka. Virus se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Šíří se i vzduchem či tělními tekutinami infikovaných osob. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny, onemocnění trvá dva až čtyři týdny.

Tagy: