V USA si lidé letos koupili rekordních 17 milionů zbraní. Walmart raději vyklízí sklady

Také prodejce Danny Metcalf ze Salt Lake City vnímá zvýšený zájem o zbraně.

Během pandemie a rasových protestů se letos Američané vyzbrojují ve velkém. Nakoupili už 17 milionů zbraní, více než kdy jindy za celý rok. Walmart už ze strachu z dalšího rabování vyklízí sklady palných zbraní. Mnozí lidé žijící v USA se obávají, že chaos v zemi ještě vyeskalují výsledky prezidentských voleb.

„V srpnu jsme překročili prodeje z minulého roku, v září jsme přesáhli historické maximum,“ popisuje zvýšený zájem o zbraně analytik Jurgen Brauer ze společnosti Small Arms Analytics, která shromažďuje data o jejich obchodování. Letošní prodeje palných zbraní jsou tak nejvyšší minimálně za posledních 20 let.

Dosavadní rekord byl z roku 2016, kdy Američané nakoupili 16,6 milionu zbraní kvůli blížícím se prezidentským volbám, ve kterých se tehdy střetli Donald Trump a Hillary Clintonová. Demokratická kandidátka totiž před volbami hrozila, že výrazně omezí volnost prodeje zbraní.

O to se ostatně nyní snaží i obří obchodní řetězec Walmart, který výrazně redukoval nabídku pušek a dalších zbraní. Také ze strachu z rabování vyklízí sklady a přízemí obchodů, aby nemohli případní rabující lidé zbraně vzít. Walmart bývá terčem podobných útoků velmi často.

Poptávka po těchto produktech přitom roste. Američané se bojí, že listopadové prezidentské volby rozpoutají v zemi chaos a že ani jedna skupina voličů nebude ochotna uznat vítězství té druhé.

Občané proto ve velkém skupují veškeré zbraně, které jsou v úžící se nabídce k dispozici. „O zbraně se zajímám už 30 let, ale nikdy jsem nic podobného neviděl. Už není nic na skladě, není co koupit. Ani žádná munice už není. Ale nekonečné fronty lidí, kteří čekají před prázdnými sklady, se nekrátí,“ popsal pro The Guardian prodejce zbraní Chuck Rossi.

Odpůrci zbraní ale mají ze současného stavu hrůzu. „Zbraňový průmysl je založený na strachu. Motivují je ke koupi těchto výrobků strachem, ale nikdo už tu nemluví o rizicích, která to způsobí,“ míní Robyn Thomas, výkonný ředitel společnosti Giffords Law Center to Prevent Gun Violence, která se snaží zabránit násilným činům, za kterými stojí zbraně.

Tagy: