Vakcínu od firmy AstraZeneca schválila Evropská komise. Do Česka dorazí do tří týdnů

Vakcína AstraZeneca

Evropská komise (EK) v pátek schválila podmínečnou registraci vakcíny proti COVID-19 od britsko-švédské firmy AstraZeneca na území Evropské unie. Po přípravcích firem Pfizer/BioNTech a Moderna je to třetí vakcína, kterou mohou státy EU využívat. Do Česka by pak podle ministra zdravotnictví Jana Blatného mohla dorazit během dvou až tří týdnů, podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové možná dokonce už příští týden.

Komise se řídila jen pár hodin starým doporučením Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). „Zabezpečení vakcín pro Evropany je nejvyšší prioritou. S nyní schválenou vakcínou AstraZenecy bude v Evropě k dispozici dalších 400 milionů dávek,“ uvedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Jaké množství vakcíny bude do Česka v první dodávce doručeno, Blatný v pátek neuvedl. Tuto vakcínu je možné uchovávat a převážet v ledničkové teplotě, do očkování by se tak mohli ve větší míře zapojit také praktičtí lékaři. Zatím se očkuje především v nemocnicích.

Němci s ní chtějí očkovat jen lidi do 64 let

Zdravotníci by měli vakcínou AstraZeneky očkovat lidi od 18 let. Podává se ve dvou dávkách do svalu v horní části paže, a to s odstupem čtyři až 12 týdnů. Podle dvou klinických studií, které EMA pro výpočet použila, prokázala vakcína účinnost 60 procent. Dvě dosud registrované očkovací látky měly účinnost kolem 95 procent.

„Vakcína se může zdát být méně účinná v prevenci vzniku symptomatického onemocnění COVID-19 ve srovnání s již registrovanými vakcínami, avšak brání rozvoji závažného onemocnění COVID-19. Věřím, že data o účinnosti této vakcíny se budou dále upřesňovat,“ uvedla k tomu Storová.

V minulých dnech se v německých médiích objevily informace o tom, že vakcína britsko-švédského výrobce není účinná pro lidi starší 65 let. Německá očkovací komise poté ve čtvrtek doporučila, aby se látka podávala jen lidem do 64 let.

Firma chce dodat je polovinu objednaných vakcín

EMA v pátek konstatovala, že většina testů na přibližně 24 tisíc lidech zahrnovala dobrovolníky ve věku do 55 let. „Zatím není dostatek výsledků u starších účastníků nad 55 let, aby poskytly údaj o tom, jak dobře vakcína funguje u této věkové skupiny,“ uvedla agentura.

Podle Storové je pravda, že většina účastníků studií byla ve věku od 18 do 50 let. „Starších lidí neměli k dispozici dostatečné množství. Je ale také pravdou, že z těchto výsledků lze odvodit, že vakcína bude účinná u starších 55 let," řekla CNN Prima NEWS.

Na základě zkušeností s jinými vakcínami totiž lze předpokládat, že vyvolá imunitní reakci. Navíc má SÚKL informace prokazující, že je vakcína pro lidi v tomto věku bezpečná, proto může být podle EMA použita i pro tuto věkovou skupinu.

Pokud by omezení přijaté v Německu platilo i v Česku, muselo by ministerstvo přepracovat svoji vakcinační strategii. Blatný ale už ve čtvrtek řekl, že ČR se bude řídit rozhodnutím EMA.

Evropská unie se v současnosti s firmou dohaduje, jaké množství dávek dodá členským zemím v prvním čtvrtletí. Zatímco unie trvá na původně dojednaných 80 milionech dávek, AstraZeneca hodlá s odkazem na výrobní potíže poskytnout necelou polovinu.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: