Vakcína od AstraZenecy je bezpečná, tvrdí epidemiolog. Česko v očkování pokračuje

V posledních dnech dala řada zemí Evropské unie stopku vakcíně proti COVID-19 od firmy AstraZeneca. Česko mezi nimi ale není. Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka je tato očkovací látka bezpečná.

„Přímá souvislost mezi vakcínou a trombózou stále nebyla dokázána, podle aktuálních statistik je navíc výskyt trombóz v populaci mnohem vyšší než počet případů souvisejících s očkováním,“ konstatoval šéf České vakcionologické společnosti Chlíbek.

S tím souhlasí i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Pokud se podíváme na množství případů, které se objevily po světě, a na množství případů, o kterých teď slyšíme, jedná se o naprosto mizivé procento,“ upozornil Šonka.

O bezpečnost této vakcíny se zasazuje i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Již dříve uvedla, že očkovací látka od společnosti AstraZeneca je bezpečná a nic nenaznačuje tomu, že by způsobovala krvácení či krevní sraženiny. Také zdůraznila, že přínos očkování touto vakcínou převažuje nad možnými riziky. Přesto k ní lidé ztrácejí důvěru a někteří se jí odmítají nechat naočkovat. Na otázku, proč tedy AstraZeneca ztrácí důvěru, odpovědět Chlíbek nedokázal. „Nevidím důvod, proč ne. Nevím. Říkají krevní sraženiny, ale nevím,“ uvedl.

Vakcíně od AstraZenecy přestaly věřit i velké evropské země včetně Německa nebo například Francie. Česko jí ale zatím očkuje dál. „Na tuto látku jsem se ptal ministra zdravotnictví Jana Blatného. Pan ministr řekl, že je hematolog a rozumí tomu a že Česká republika bude pokračovat dál v očkování,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka se souvislost mezi vakcínou od AstraZenecy a trombózou neprokázala. „Zatím nikdo nepotvrdil, že by krevní sraženiny byly způsobené očkovací látkou. Frekvence výskytu tromboembolií a krevních sraženin odpovídá běžnému výskytu v populaci,“ doplnil Chlíbek.

Tagy: