Vakcíny zachránily během prvního roku až 20 milionů životů, ukazuje britská studie

V turistických destinacích se raketově šíří covid

Pokud by se většina světové populace neproočkovala, zemřelo by pravděpodobně s covidem dalších 19 až 20 milionů lidí, což je zhruba o 170 % více. Hovoří o tom studie vědců z londýnské Imperial College. Izraelští vědci se zase zabývali výsledky čtvrté dávky očkování proti nemoci covid. Podle nich ochránila tato dávka před smrtí až 72 % seniorů. Data porovnávali v domovech pro seniory, kde se očkovalo jen třemi dávkami, oproti těm, kde došlo na čtvrtou.

Nová studie přišla na to, že během prvního roku očkování snížily vakcíny počet úmrtí o 63 %. Aby výzkumníci z Imperial College došli k tomuto číslu, museli odhadnout, kolik lidí by bez očkování celkově zemřelo. Simulovali tak epidemiologický model, který vypočítával, jaká část populace je náchylnější k onemocnění a kolik z nich by pravděpodobně nemoci podlehlo. To souvisí s dalšími faktory, jako je nakažlivost variant, demografie, kvalita zdravotní péče v jednotlivých zemích a tak dále, jak informuje The Economist.

Autoři pak použili tento model k předpovědi, kolik dalších úmrtí by nastalo během roku počínaje 8. prosincem 2020 – dnem prvního očkování – pokud by nebyly lidem aplikovány žádné vakcíny, ale všechny ostatní faktory zůstaly stejné. Z těchto údajů vyplynulo, že by zemřelo dalších 19,1 až 20,4 milionů, což je o 170 % více, než je dosavadní odhad skutečného počtu obětí.

Studie však předpokládá, že by chování lidí a vývoj virových variant bylo ve světě bez vakcín identické jako ve světě, kde se masivně očkovalo. Ve skutečnosti by se bez očkování snažili lidé více viru preventivně předcházet a vlády by pravděpodobně zavedly delší a přísnější lockdowny.

Izraelská studie ke čtvrté dávce

Další relevantní studie se týká zase úspěchů čtvrté dávky. Očkování čtvrtou dávkou vakcíny snížilo počet úmrtí izraelských seniorů na nemoc COVID-19 o 72 procent, píše zpravodajský web The Times of Israel. Odvolává se na rozsáhlou izraelskou studii. Ta porovnávala data o klientech domovů pro seniory, kteří byli očkováni čtyřmi dávkami vakcíny proti covidu, s těmi, kteří obdrželi pouze tři dávky. Data výzkum pochází z Izraele a z doby během zimní vlny šíření koronaviru, kdy už dominovala varianta omikron.

Studii, kterou vědci publikovali v odborném časopise JAMA Internal Medicine, provedla Ben Gurionova univerzita ve spolupráci s izraelským ministerstvem zdravotnictví. Podle jejích zjištění snížila čtvrtá dávka vakcíny společností Pfizer/BioNTech pravděpodobnost hospitalizace kvůli covidu o více než 60 procent a o 34 procent snížila riziko nákazy.

„Nejdůležitějším sdělením je, že čtvrtá dávka chránila ty nejzranitelnější seniory, kteří jsou v pobytových zařízeních,“ uvedla spoluautorka studie profesorka Khitam Muhsenová, která působí na Telavivské univerzitě. „Čtyři dávky snižují počet hospitalizací a úmrtí. Zachraňuje to životy,“ řekla epidemioložka.

Tagy:
Izrael očkování vakcína The Economist COVID-19 Pfizer BioNTech The Times of Israel Telavivská univerzita Ben Gurionova univerzita v Negevu