V Bečvě znovu hynou ryby. Z kanálu do řeky vytéká šedá zapáchající tekutina

Výlov mrtvých ryb z řeky Bečvy

Nejasnosti v kauze Bečva

Na hladině Bečvy ve Valašském Meziříčí se opět vytvořila pěna. Hlášen je úhyn ryb, zatím jen v nízkém počtu. Podle zasahujících olomouckých hasičů zpěněná voda nejspíše souvisí s pracemi na řece. Vinou otravy vody v řece Bečvě jedovatou látkou dříve uhynulo na čtyřicet tun ryb.

„Stojím ve Valašském Meziříčí u řeky Bečvy v místní části Juřinka a přímo u kanálu, na který jen několik dnů po havárii ukázali vyšetřovatelé, že právě odtud měly jedy do Bečvy vytéci. Údajně na to jednoznačně ukázaly i rozbory vody. Ty prý také stanovily, že vraždící látkou byly kyanidy,“ uvedl z místa činu reportér CNN Prima NEWS Robert Heč s tím, že z kanálu i ve chvíli, kdy u něj stojí, vytéká „značně zapáchající šedá tekutina“.

„Kanál je šestnáct kilometrů dlouhý. Vede do Rožnova pod Radhoštěm, konkrétně do areálu bývalé Tesly,“ informoval Robert Heč. Firma spravující kanalizační síť v areálu nicméně tvrdí, že žádná kyanidová voda v osudný den 20. září nevytekla a nemá žádné informace, že by otrava v řece Bečvě měla souviset s nějakými jedy z areálu Tesly.

Podle olomouckých hasičů zpěněná voda nejspíše souvisí s pracemi na řece. Podle nich žádné uhynulé ryby nebyly nalezeny.

Dohady o místě úniku jedu i smrtící látce

Rybáři a vyšetřovatelé se stále nemohou shodnout, odkud jedy do řeky Bečvy vytekly, upozornil Heč na další nejasnost.

„Proti hypotéze, že se kyanid dostal do Bečvy právě z tohoto kanálu, mluví někteří rybáři. Ti dokonce neváhají označit tu kauzu za jakousi záhadu Bermudského trojúhelníku, protože údajně ještě téměř tři kilometry po proudu tady od toho kanálu osudného dne 20. září odpoledne, několik hodit po havárii, chytali živé a zdravé ryby. První mrtvé ryby se prý objevily až mezi Lhotkou a Choryní, což je přibližně tři kilometry odtud,“ dodal redaktor s tím, že právě někde u Lhotky by podle rybářů měli vyšetřovatelé hledat výpusť kanálu, odkud smrtící látky vytekly.

Došlo rovněž na zpochybnění kyanidu jako smrtící látky. „S touto teorií přišli reportéři Deníku Referendum. Ti tvrdí, že v podstatě žádný úřad neprokázal nadlimitní přítomnost kyanidu v látce,“ vysvětlil Heč. „Samotní rybáři mluví o tom, že umírající ryby se nechovaly jako při otravě kyanidem.“

„Provozní událost“ v den ekologické katastrofy

Reportéři tak vrátili do hry chemičku Deza, kde podle jejich informací mělo v noci 20. září uniknout z výrobního zařízení vinou obsluhy několik kubíků takzvané kaustifikační směsi. Agrofert, jehož je Deza součástí, však nehodu označil pouze za „provozní událost“. Ta se nicméně stala právě v den, kdy byla v řece Bečvě zaznamenána přítomnost nebezpečné látky. Agrofert založil premiér Andrej Babiš, který ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

„V žádném případě nešlo o havárii, ale o provozní událost. Je to věc, která z našeho pohledu v žádném případě nemohla způsobit otravu ryb. Došlo k přetečení směsi sody a vápenného hydrátu, a to z důvodu překročení teploty směsi. Ani jedna z těchto látek není toxická,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Vypadá to, že si budeme muset počkat do 20. prosince, kdy by vyšetřovatelé měli mít k dispozici znalecké posudky a mohli by zveřejnit další informace,“ dodal redaktor CNN Prima NEWS závěrem.

Tagy: