Válka dronů. Bezpilotní letouny jsou postrachem pro vojáky, zásobování i dělostřelectvo

Redaktor CNN Prima NEWS natáčel na frontě u Bachmutu také ovládání dronů ukrajinské armády.

Drony na Ukrajině

Zaznamenat nepřítele a navést na něj palbu. To je hlavním úkolem bezpilotních prostředků ve válce na Ukrajině. S operátory, kteří mají tyto stroje na starosti uprostřed válečné vřavy, hovořil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo na frontě u města Bachmut.

Jízda do Bachmutské oblasti může působit jako hra na kočku a myš s ruskými dělostřeleckými jednotkami. Reportér Matyáš Zrno natáčel u zničeného mostu, který dříve sloužil jako cesta do Bachmutu.

ČTĚTE TAKÉ: Drony jsou oči války. Reportér Zrno u jednotky Ukrajinců, která hledá cíle pro smrtící HIMARS

Na místě se nachází mnoho zničených vozů. „Vraky možná nejspíše ani nebudou důsledkem vedení bojových operací jako spíše toho, že jednotky se přesouvají nejčastěji v noci a s vypnutými světly, aby na sebe co nejméně strhávaly pozornost,“ vysvětlil Zrno. „Pokud daný terén neznají, může celý přesun skončit velmi špatně,“ dodal.

Přesto musí na frontu u Bachmutu směřovat neustálý přísun zbraní či jiných zásob. Ruské drony na tato zásobovací vozidla navádějí palbu. Úkolem ukrajinských bezpilotních letounů je naopak lokalizovat postavení nepřátelského dělostřelectva.

„Výzvědné drony se využívají k průzkumu, aby koordinovaly palbu dělostřelectva,“ popisuje funkce letounu jeho operátor, vystupující pod přezdívkou Krasavec. Stroj doletí až osm kilometrů daleko, ale zmapuje území na dalších 15 kilometrech v okolí. Disponuje kamerou s až dvousetnásobným zvětšením a zabudovanou termovizí. „Člověka rozezná na 12 kilometrů,“ specifikuje možnosti dronu jeho operátor.

I z toho důvodu jsou vojáci často schovaní v podzemí. Proti bezpilotním letounům však existuje obrana. „Rusové proti nim nasazují prostředky radioelektronického boje. S pomocí našich inženýrů však této taktice předcházíme,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS ukrajinský bojovník. Podle něj vyžaduje práce s dronem velkou zručnost a opatrnost, jelikož je snadné o něj přijít.

Tyto bojové prostředky stojí okolo milionu korun, přičemž jejich ztráta není ničím neobvyklým. Právě z toho důvodu ukrajinská armáda neustále vybírá peníze na nové bezpilotní letouny.

Tagy: