Drony jsou oči války. Reportér Zrno u jednotky Ukrajinců, která hledá cíle pro smrtící HIMARS

Průzkumný dron estonské výroby stojí s veškerým vybavením přibližně půl milionu dolarů

Ukrajinští vojáci používají na bojišti ve velkém drony

Ukrajinští vojáci používají na bojišti ve velkém drony. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se dostal k jednotce, která létá s velkými moderními vojenskými drony z Estonska. Právě s jejich pomocí ukrajinská armáda zaměřuje palbu obávaných raketometů HIMARS.

„Drony jsou oči této války a informace, které zjistí tato jednotka, jdou přímo na velitelství, kde rozhodují o nasazení raketometů HIMARS,“ říká Zrno, zatímco se prodírá k dobře ukryté dodávce ukrajinských vojáků. Ti následně vysvětlují, jak přesně systém funguje, a na obrazovce ukazují, jak daleko se nachází fronta.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zaskočili Rusy u Bachmutu. Zajatý okupant se sám odsoudil k smrti, ukazuje video

„Tady zpracováváme informace z dronu. Hledáme tu cíle pro naše dělostřelectvo, tanky, auta a živou sílu,“ ukazuje jeden z vojáků vnitřek dodávky, kde se nachází hned několik počítačů, na jejichž obrazovkách běží záběry z dronů.

Cíle hledá bezpilotní letoun, který se právě vrací ze své mise. „Tento estonský dron z velice lehkého a pevného kompozitního materiálu stojí i s celým technickým příslušenstvím půl milionu dolarů (téměř 11 milionů korun, pozn. red.). Dokáže letět až 50 kilometrů daleko a z výšky více než jednoho kilometru posílat přesné informace o situaci na bojišti,“ upřesňuje Zrno stojící vedle poměrně rozměrného bezpilotního letounu.

„Obsluha takových strojů už vyžaduje slušné technické znalosti. Já jsem vystudovaný letecký inženýr. Vystudoval jsem univerzitu civilního letectví. Pak jsem pracoval v restauraci. Otevřel jsem si restauraci v Kyjevě,“ říká voják s přezdívkou Brutto, který drony obsluhuje.

Vojáci tráví u monitorů obvykle dobu od časného rána do pozdního večera a sami jsou ohroženi odvetnou palbou protivníka, pokud by je naopak zpozoroval ruský dron. „Rusové mají hodně dronů . Létají pořád. Kamikaze drony – ZALA Lancety,“ popisuje Brutto. Klíčové je proto dobré maskování jednotky.

Tagy:
válka vojáci dron Ukrajina CNN Prima NEWS jednotka Matyáš Zrno HIMARS M142 HIMARS