Vánoční lyžování v Rakousku dostává trhliny. Dnes prý oznámí uzavření hotelů a restaurací

Hinterstoder

Skiareály zůstanou zavřené

Rakouská vláda otáčí svůj postoj k vánočnímu a novoročnímu lyžování a zdá se velmi pravděpodobné, že dnes odpoledne oznámí výrazné omezení tzv. lyžařského turismu. Ubytovací a stravovací zařízení mají zůstat zavřená do sedmého ledna příštího roku. Informuje o tom většina rakouských médií.

Vleky a lanovky by sice měly fungovat, ale jinak žádná další infrastruktura jako restaurace, stánky, hotely či penziony. Taková opatření mají zabránit přílivu především zahraničních lyžařů, včetně českých. Tisíce turistů z Česka vyrážejí k jižnímu sousedům na předvánoční, ale i vánoční a novoroční lyžování.

Další překážkou má být podle deníku Kurier povinná karanténa v době pandemie koronaviru. A to pro všechny přijíždějící ze států, ve kterých se počty nově nakažených v sedmidenním intervalu pohybují nad hranicí 100 osob na 100 tisíc obyvatel. To se momentálně týká všech zemí sousedících s Rakouskem. Po příjezdu do země by museli do povinné desetidenní karantény. Po pěti dnech by se však mohli nechat otestovat.

Rakousko tak zřejmě podlehne francouzsko-italsko-německému paktu o zákazu letošního vánočního lyžařského turismu. Nejaktivněji za něj bojuje Itálie, stále se očekává, co vymyslí tandem Angela Merkelová a Emmanuel Macron. Německé kancléřka a francouzský prezident již minulý týden oznámili, že se k problematice vyjádří, ale dosud se tak nestalo.

„Kancléř Sebastian Kurz se otáčí, jak potřebuje. V Rakousku tomu říkáme, že je králem slunce,“ popisuje změnu postoje rakouské vlády a jejího předsedy Josef Langer, generální sekretář Sdružení rakouských sportovních novinářů.

Rakouští politici ještě začátkem tohoto týdne tvrdili, že lyžařský průmysl se v zemi o nadcházejících vánočních a novoročních svátcích nezastaví. Pokud by prý přišla „direktiva“ z Evropské unie, žádala Kurzova vláda odškodnění a kompenzace v miliardách eur pro tamní provozovatele lanovek a vleků a hoteliéry.

Podle Josefa Langera by nemělo jít o lyžování jen pro tzv. domácí: „Ne, ne. Vleky budou otevřené pro kohokoliv a odkudkoliv. Má jít o tzv. jednodenní návštěvníky.“

To by dávalo naději Čechům, že by si mohli zalyžovat například v příhraničním středisku Lipno-Hochficht, případně vyrazit do oblíbeného a již většího areálu v Hinterstoderu, ležícím 80 kilometrů již od Lince. Jenže…

Záležet bude též na vývoji situace v celé zemi, především na ukazateli sedmidenního vývoje počtu nakažených. Zatím totiž kvůli karanténě nepřipadá v úvahu ani tzv. denní lyžování v modelu ráno tam, večer zpět.

Jedinou alpskou zemí, kde se momentálně lyžuje, zůstává Švýcarsko. Představitelé kantonu Wallis tvrdí, že tomu tak bude i přes vánoční a novoroční období.

Čeští provozovatelé vleků žádají vládu, aby provoz povolila. Informaci by měli ministři zdravotnictví Jan Blatný a průmyslu a obchodu Karel Havlíček podat údajně ještě během tohoto týdne.

Tagy: