Vaše doporučení „rozhodne“ volby, vysmál se Novotný Trikoloře. Topolánek si rýpl do ČSSD

I představitelé mimoparlamentních stran před druhým kolem prezidentské volby prezentují doporučení, zda dát hlas generálovi Petru Pavlovi, nebo šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Význam takového gesta ale zpochybnil například expremiér Mirek Topolánek, který si rýpl do předsedy ČSSD Michala Šmardy, řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) se zase vysmál Trikoloře.

Ačkoliv se ČSSD k prezidentským volbám dosud jednotně nevyjádřila, někteří její čelní představitelé přiznávají, že ve druhém kole podpoří generála Pavla.

„Jsem rád, že jsme s Petrem Pavlem našli shodu na důležitých otázkách. V druhém kole voleb jej tedy mohu bez obav podpořit,“ uvedl například předseda strany Michal Šmarda.

Vzápětí si do něj na sociálních sítích rýpl Mirek Topolánek. „Super, dobrých šest hlasů,“ napsal expremiér, čímž narážel na to, že se sociální demokraté v Česku v současnosti netěší zrovna vysoké podpoře. V posledních volbách do Sněmovny získali něco přes 250 tisíc hlasů (4,65 procenta).

Netrvalo ale dlouho a Šmarda Topolánkovi úder vrátil: „Měl jsi říct před minulou volbou. Šest hlasů by zdvojnásobilo tvůj výsledek. To by bylo slávy.“ Topolánek na prezidenta skutečně kandidoval, a to v roce 2018. Nakonec obdržel asi 220 tisíc hlasů (4,3 procenta) a skončil až šestý.

Na Šmardovu poznámku reagoval někdejší předseda ODS následovně: „No nepochybně. Akorát mi vadilo, jak dlouho jste váhali, než jste se rozhodli jít proti tomu kunímu ksichtu (zřejmě Topolánkova narážka na Andreje Babiše, pozn. red.).“

Své doporučení ohledně druhého kola prezidentské volby vydala i šéfka Trikolory Zuzana Majerová. „Trikolora vyslovuje podporu Andreji Babišovi a jeho volbu tímto doporučuje také všem svým členům a příznivcům,“ sdělila.

Trikolora nechce podpořit žádného z kandidátů, kteří mají cokoli společného s vládní pětikoalicí. Občanskému kandidátovi Petru Pavlovi vyslovila podporu koalice Spolu. „Hlava státu by se za současné situace měla z mnoha dobrých důvodů rekrutovat spíše z opozice. Kabinet Petra Fialy považujeme za vládu národní zkázy,“ dodala Majerová.

Trikolora do Sněmovny kandidovala v trojkoalici společně se Svobodnými a se Soukromníky. Získala necelých 150 tisíc hlasů (2,76 procenta). Na tento ne zrovna vysoký výsledek upozornil Pavel Novotný.

„Tady zahřmělo, jak se Trikolora nechala slyšet, koho podporuje. To totiž zcela mění situaci. Stolní společnost s Twitterem podpořila Babiše. Bude do večera ještě něco, nebo je za vás ‚gamechangerů‘ pro dnešek dost?“ ptal se starosta Řeporyjí ironicky.

Třeba hnutí Přísaha, které v roce 2021 obdrželo z neparlamentních subjektů nejlepší volební výsledek (přes 251 tisíc hlasů; 4,68 procenta), svým voličům nedalo konkrétní doporučení, koho zvolit jako prezidenta.

Komunisté, kteří s asi 193 tisíci hlasy (3,6 %) stejně jako sociální demokraté vypadli ze Sněmovny vůbec poprvé v historii České republiky, veřejně podpořili Babiše. „Jestliže je Andrej Babiš zlo, tak jeho protikandidát Petr Pavel je vyložené peklo. Pro KSČM nejde o volbu srdcem, spíš o to, kdo z nabízené dvojice představuje menší hrozbu pro peněženky občanů a válečné běsnění,“ stojí v prohlášení strany.

Ani toto doporučení neuniklo posměchu lidí na sociálních sítích. „KSČM vyzvalo k volbě kandidáta Andreje Babiše. Co k tomu říct? Snad jen – svůj k svému,“ komentoval europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09).

Předseda ANO před novináři řekl, že podpora od KSČM je dobrou zprávou. Komunisté v minulém volebním období podporovali menšinový Babišův kabinet složený z hnutí ANO a ČSSD.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS, která se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový duel ve studiu.

Tagy: