Váš boj nebyl zbytečný. Princ Harry povzbudil válečné veterány z Afghánistánu

Princ Harry vyzval válečné veterány, aby se vzájemně podpořili v době, kdy Tálibán přebírá kontrolu téměř nad celým Afghánistánem. Vévoda ze Sussexu se sám coby člen britské armády zúčastnil dvou bojových misí na Blízkém východě.

„To, co se děje v Afghánistánu, rezonuje napříč mezinárodní komunitou Invictus. Mnoho zúčastněných národů a soutěžících v rodině Invictus Games spojuje společná zkušenost ze služby v Afghánistánu za poslední dvě desetiletí. Vyzýváme proto všechny v komunitě Invictus – i v širší vojenské komunitě – aby si navzájem poskytli pomocnou ruku,“ napsala v prohlášení na Twitteru charitativní organizace Invictus Games, kterou v roce 2014 založil princ Harry.

V britské armádě strávil vévoda ze Sussexu deset let, za tu dobu se zúčastnil dvou bojových misí v Afghánistánu. Byl druhým pilotem bojového vrtulníku Apache a obsluhoval jako střelec palubní zbraně. V červnu 2015 odešel z aktivní armádní služby a ponechal si roli organizátora charitativní soutěže Invictus Games, které se účastní váleční veteráni.

Pomoci má sport

Jednou prohlásil, že na „zážitky z armády do smrti nezapomene“. To dokazuje svou charitativní činností, jež se soustředí na psychickou i materiální pomoc válečným veteránům.

Mnozí veteráni po návratu z války do civilního života trpí posttraumatickými stresy, mnozí byli vážně zranění a někteří přišli i o své blízké. Nyní mohou mít pocit, že vše bylo zbytečné, jelikož Afghánistán se vrací po dvaceti letech pod nadvládu Tálibánu poté, co ho v roce 2001 od moci odstavila Severoatlantická aliance.

Název her pochází z latinského slova invictus a znamená „nepřemožitelný“. Součástí klání jsou nejrůznější sporty. Charitativní soutěž má zraněným vojákům pomoci k navrácení zpět do běžného života, inspirovat je k uzdravení a rehabilitaci. Během soutěže bývalí vojáci hrají basketball, volejbal a klání se koná i v silovém trojboji či plavání.

Tagy: