Vchod do podsvětí tam stráží džinové. Jeskyňáři se prvně spustili na dno Studny pekel

Geologičtí experti se v Jemenu poprvé v historii vypravili prozkoumat tamní 112 metrů hlubokou propadlinu. Závrt nese oficiálně název Barhoutova studna, místní ale díře v zemi po staletí říkají Studna pekel. Podle pověstí měli být v prohlubni džinové či vchod do podsvětí, jeskyňáři ale na dně objevili docela jiné poklady.

Uprostřed rozpálené pouště v jemenské oblasti al-Mahra se nachází 30 metrů široký a 112 metrů hluboký závrt, zemní propadlina, která odkryla vchod do podzemí. Po staletí místní říkají díře Studna pekel a zdaleka se jí vyhýbají.

Podle pověrčivých Jemenců totiž dno prohlubně stráží džinové. Jiní věří, že je na místě vchod do podsvětí či skrytý supervulkán. Tým expertů ze sousedního Ománu se proto rozhodl v zájmu vědy místo konečně prozkoumat a uvést vše na pravou míru.

„Pohánělo nás obrovské vzrušení. Cítili jsme, že můžeme odkrýt nový div a novou část jemenské historie,“ popsal pro agenturu AFP Mohammed al-Kindi, člen výpravy a profesor geologie na Německé univerzitě technologie v Ománu.

Na dno se vydalo celkem osm expertů. Sestup přilákal novináře i bázlivé pozorovatele z okolí.

Hadi i perly

Jak se dalo předpokládat, uvnitř Barhoutovy studny se žádná mytologická stvoření nepohybují. Tým jeskyňářů ale odhalil mnohé přírodní poklady.

Experti na místě spatřili jeskynní vodopády a krápníky. Na dně nalezli jeskynní perly a bohatou faunu – hady, žáby, brouky, ptáky a spoustu mršin. Právě zápach z mrtvých zvířat mohl obyvatele jemenské pouště přivést na myšlenku, že se v závrtu odehrává cosi nadpřirozeného.

Jeskyňáři sebrali na místě řadu vzorků, které teď budou analyzovat. Experti posléze sepíšou odborný výstup z celé historické mise. „Máme vzorky kamenů, vody, půdy i mrtvých zvířat,“ prozradil al-Kindi.

Tagy: