Vědci objevili úlomky asteroidu, který prý vyhubil dinosaury. Našli je v rybě i jantaru

Americkým vědcům a archeologům se s velkou pravděpodobností podařilo nalézt zachované částečky asteroidu zvaného Chicxulub. Právě po jeho dopadu na Zemi dle názorů odborníků před několika desítkami milionů let vyhynuli dinosauři. Do záležitosti se mimo jiné zapojil i americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). S informací přišla CNN.

K mimořádnému objevu došlo v archeologické oblasti Hell Creek. Ta se rozprostírá přes několik amerických států, konkétně přes Montanu, Wyoming a Severní i Jižní Dakotu. Oblast je už po několik let proslulá a archeology či paleontology hojně vyhledávaná.

Za objevem kousků asteroidu stojí tým, jehož součástí byl i paleontolog Robert DePalma, který pátral ve vykopávkách Tanis v Severní Dakotě. DePalma se zabýval osudem dinosaurů a jiných tvorů, kteří se v této oblasti nacházeli bezprostředně po dopadu onoho asteroidu na naši planetu. „Poskytuje nám to celý příběh – jeden okamžik po druhém – toho, co se zde stalo takřka hned po dopadu, a nakonec dostanete velmi bohatý materiál pro vědecký výzkum,“ řekl CNN DePalma.

Zmiňovaný paleontolog a jeho tým na místě nalezli například fosilie ryb. Jedna z nich v sobě měla přímo i úlomky onoho asteroidu, ale v jiné formě, než by kdokoliv čekal. Ve svých žábrech totiž měla sferule, tedy malinké částečky, které vznikly po dopadu asteroidu.

Pozůstatky Chicxulubu, tedy samotného asteroidu, však archeologický tým nenašel pouze v této rybě, ale i v jantaru objeveném v okolí. „V jantaru jsme nalezli množství sferulí, které byly vlastně zamrzlé v čase, protože podobně, jako bývá v jantaru perfektně zachován hmyz, ani těmto sferulím v jantaru nemohla voda ublížit. Nikdy se z nich nestala hlína a jsou perfektně zachované,“ dodal paleontolog.

DePalma si je podle svých slov téměř jistý, že úlomky jsou vesmírného původu. Myslí si to díky prvkům, které v jantaru s částečkami nalezl. „Skládají se z chromu, niklu a některých dalších prvků, které jsou běžné pouze v meteoritických materiálech,“ poznamenal odborník.

DePalma své poznatky před časem prezentoval odborníkům z NASA. A ti byli z jeho objevu nadšení. „Tento objekt by mohl být malou částečkou, možná mikrogramem padajícího asteroidu... Důkaz, že by mohl byt takto zachován, by byl neuvěřitelný,“ nechal se po prezentaci slyšet vedoucí vědecký pracovník Goddardova vesmírného střediska NASA Jim Garvin.

Desítky kilometrů dlouhý i hluboký kráter

Samotný Chicxulub, tedy vesmírný objekt, který podle expertů vyhubil dinosaury a další tvory, dopadl před zhruba 66 miliony let do Mexického zálivu, poblíž poloostrova Yucatán. Ten se nachází více než tři tisíce kilometrů vzdušnou čarou od naleziště.

Asteroid po dopadu na Zemi vytvořil kráter obrovských rozměrů. Zasažená oblast se táhla do více než 160 kilometrů a hloubka zásahu činila až 32 kilometrů směrem do středu Země.

Jakou velikost Chicxulub přesně měl, se odborníci neshodnou. Odhady se pohybují mezi délkou 11 a 80 kilometrů. Vážit měl podle expertů biliony tun.

Tagy: