Rybářské náčiní vylovené z moří jako materiál pro výrobu elektromobilů

Italská pobřežní hlídka se už druhým dnem snaží vysvobodit velrybu z rybářské sítě.

Rybářské náčiní vylovené z moří jako materiál pro výrobu elektromobilů

Oceány jsou plné odpadu. To z nezanedbatelné části tvoří i rybářské vybavení, kterého na dně oceánů každý rok končí stovky tisíc tun. Vlasce, podběráky, pasti i sítě. A v tom všem každý den nachází smrt malí i větší vodní živočichové. Rybářské sítě, kterým se také říká sítě duchů, se pak často zamotávají i do korálů. Dobrou zprávou je, že velká část rybářského vybavení se dnes dá recyklovat. A překvapivě použít například při výrobě interiérů elektromobilů.

Myšlenka elektromobilů je od začátku spojená s ohledem na přírodu. A ačkoli k její dokonalé podobě povede ještě dost dlouhá cesta, první úspěchy už se dostavují. Recyklace odpadu a jeho následné využití v autmobilkách patří mezi ně.

Idea minimalizování uhlíkové stopy nemusí každému připadat jako dostatečný důvod ke koupi elektromobilu. Až si ale v restauraci vyberete k večeři nějakou dobrou rybu nebo si dopřejete porci mořských plodů, které se před vás na talíř dostali přes rybářskou síť, vzpomeňte si, že i v tomhle případě vám elektromobil může pomoct, jak se dnes říká, vyčistit karmu.

Smrtící past i po skončení lovu

Množství odpadu v oceánech musí v každém, kdo se nad ním zamyslí, budit minimálně znepokojení. Je ho neskutečné kvantum a každý den připraví o život nespočet živočichů. Malé i větší ryby, velryby, korály i želvy v nich umírají krutou smrtí. Je to nerovný boj, protože živočichové vzhledem k narůstajícímu množství odpadu, nemají příliš šancí se mu vyhnout.

Rybářské náčiní tvoří významnou část celkového množství odpadu, které pomalu ale jistě otravuje vody oceánů. Největší podíl tvoří rybářské sítě, do kterých se mořští živočichové zamotávají a ze kterých se navíc dále uvolňují drobná plastová vlákna přispívající k dalšímu znečištění.

Dvojí užitek starých sítí

Vylovit ze dna oceánů všechny sítě, případně pochytat rybářské náčiní z hladiny, je velmi nákladná záležitost. Navíc snaha neziskovek značně připomíná sisyfovskou práci. Každý rok totiž v oceánech přibude více než 640 tisíc tun rybářského náčiní.

Po celém světě ale naštěstí fungují neziskové organizace, které se snaží sítě z vod dostat. A i díky nim dostává ztracený nebo odhozený materiál druhou šanci jak být k užitku. Automobilky třeba ze zmíněných sítí vyrábějí interiéry aut, například palubní desky, obložení nebo koberečky.

Tagy: