Vedra v Británii zabila už stovky lidí a další pekelná výheň přichází, varují odborníci

Velkou Británii sužují během letošního léta extrémní vedra

Británie zažívá rekordní vedra

Poslední týdny sužují Velkou Británii teploty přes 30 °C. Vláda se připravuje na oficiální vyhlášení sucha na jihu země. Odborníci rovněž varují, že horké počasí zvyšuje riziko úmrtí zejména pro starší a nemocné lidi. Informoval o tom web The Mirror.

Letošní léto je opravdu nezvykle horké. Teploty často dalece překračují hodnotu 30 stupňů Celsia. Antonio Gasparrini z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM) pro The Mirror uvedl, že jen mezi 17. a 19. červencem zemřelo kvůli vedrům několik stovek lidí. Tehdy ve Spojeném království padl i nový rekord, kdy teploty atakovaly 40 °C.

A vedrům budou Britové čelit i nadále. Podle profesora Danna Mitchella z univerzity v Bristolu budou nadcházející dny skutečnou hrozbou pro zdraví a mohou umírat další lidé. Horké počasí je pak problémem především pro nemocné a starší lidi. O víkendu meteorologové předpovídají teploty až kolem 36 °C.

V platnosti je i varování před požáry

V pohotovosti jsou také hasiči. Ti varují před ničivými požáry, které by se mohly rozšířit také do obytných oblastí. Kvůli suchu, které v zemi panuje, by se oheň mohl šířit velmi snadno. „Takové léto ani nepamatuji, a to jsem u hasičů už 32 let,“ řekl pro The Mirror Mark Hardingham, předseda Národní rady náčelníků hasičů (NFCC).

V zemi je už sedm týdnů vyhlášený druhý nejvyšší stupeň pohotovosti před požáry, což je vůbec nejdelší úsek po nejsušším začátku roku od roku 1976. Připravují se také policisté, kteří budou hlídkovat v rizikových oblastech. „Tohle léto je dlouhé a velmi horké. Tráva v Londýně je suchá, takže sebemenší jiskřička může zažehnout požár, který by mohl způsobit zkázu,“ uvedl pro web zástupce komisaře Jonathan Smith.

Bouřky snad přijdou v pondělí

Očekává se, že v některých částech Spojeného království bude vyhlášeno sucho. To by mělo přimět vodárenské společnosti k tomu, aby hospodařily s vodními zdroji. Ochránit se musí především ryby a další živočichové.

Horké počasí potrvá ve Velké Británii ještě minimálně celý víkend. V pondělí by do země mohly dorazit bouřky. Vědci se ale shodují, že k rehydrataci země bude zapotřebí větší než jen průměrné srážky.

Tagy:
léto Londýn Velká Británie požár horko vedro Bristol horké počasí Daily Mirror London School of Hygiene & Tropical Medicine Lil Jon