Česko znovu trápí extrémní vedra. Jak přežít tropy ve zdraví a na co si dát pozor?

Podle čeho vybrat mobilní klimatizaci?

Meteoroložka k výhledu počasí

Česko se opět potýká s extrémním vedrem. Podle meteorologů se teploty během pátečního dne vyšplhaly až k tropickým 36 °C. Lepší to nebude ani v nadcházejícím týdnu. Ačkoliv se o víkendu mírně ochladí, se studeným počasím rozhodně nepočítejte. Teploty se totiž budou pohybovat mezi 25 a 29 °C. Jak zvládnout horko a na co si dát pozor?

Vysoké teploty představují značnou zátěž pro lidský organismus. Podle mluvčí pražské záchranky Jany Poštové jsou nebezpečné hlavně pro nejohroženější věkové skupiny. „Vysoké teploty mají velký vliv na nejstarší a nejmladší populaci. Nebezpečné jsou zejména pro osoby, které trpí vážným onemocněním,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová s tím, že tito lidé by se měli vyvarovat pohybu na přímém poledním slunci.

Pokud se během dne pohybujete na sluníčku, měli byste se náležitě chránit. Používat ochranné krémy a nosit pokrývky hlavy. Volte volnější oblečení, především z bavlněných a lněných materiálů.

Velmi důležité je, aby váš organismus byl dostatečně zavodněn. Základem pitného režimu by měla být čistá neslazená voda. Člověk by ji měl pít po celý den tak, aby vůbec necítil pocit žízně. „Samozřejmě nikomu nezakazujeme dát si pivo nebo limonádu, ale nejdůležitější je opravdu voda, případně neslazené čaje, které je vhodné kombinovat s minerálkami,“ poradila mluvčí záchranářů.

Pokud se během dne pohybujete v klimatizovaném prostředí, máte téměř vyhráno. Pozor byste si ale měli v takovém případě dát na velké teplotní rozdíly mezi vnější a vnitřní teplotou. „Když máte venku 35 °C, tak klimatizovat na 20 °C je nejen energeticky velmi náročné, ale i zdravotně nevhodné. Na toto omezení by měl být brán zřetel,“ upozornil advokát Ondřej Preuss, zakladatel webu DostupnýAdvokát.cz.

V případě, že pracujete v místnosti bez klimatizace, mohou vám pomoci jednoduché triky. Okna doma i v kanceláři otevírejte brzy ráno, dokud je vzduch ještě o něco chladnější. Poté závěsy nebo žaluzie zatáhněte, aby slunce nepronikalo přímo do domu a nezahřívalo vše uvnitř. Místnost můžete také ochladit pověšením mokrých záclon či prostěradel před otevřená okna. Vzduch proudící dovnitř se tím ochladí.

Schladit se můžete také u vody. Trávit horké dny v její blízkosti je bezesporu skvělý nápad. I zde je ale důležité nezapomínat na základní pravidla: pobývat spíše ve stínu, použít dostatečný ochranný faktor a nezapomínat na pitný režim. „Je dobré používat selský rozum. Určitě není vhodné, zvlášť pro staré lidi, kteří jsou nemocní, aby z rozpařeného velmi horkého počasí skákali do studené vody. Ideální je se předtím osmělit,“ uvedla Poštová.

Příznaky nastávají velmi plíživě

Pokud přeci jen dojde k přehřátí organismu, měli byste se mít na pozoru. Varovné příznaky totiž nastávají velmi plíživě. „Může to být pocit na zvracení, samotné zvracení, bolest hlavy, motání hlavy, pocit bušení srdce, celková nevolnost a může přijít i pocit na omdlení nebo případný kolaps,“ vyjmenovala Poštová.

„V takovém případě je důležité dostat člověka z horkého prostředí nebo přímého slunce, podat mu dostatečné množství tekutin a nespouštět z něj oči,“ poradila Poštová s tím, že pokud se člověk nezačne cítit lépe, je lepší zavolat záchranku. „Ten stav by se měl velmi rychle zlepšovat. Pokud by se však začaly objevovat problémy s dýcháním nebo by jedinec zkolaboval, je třeba volat záchrannou službu,“ upozornila Poštová.

Neměli byste zapomínat ani na domácí mazlíčky, kteří snáší vedro ještě hůř než lidé. Odborníci doporučují venčit je před východem slunce, nevystavovat je vedru a klidně jim pustit větrák.

Horké počasí přetrvává v Česku od minulého víkendu a podle meteorologů vydrží až do pátečního večera. Poté se mírně ochladí. V nadcházejícím týdnu meteorologové očekávají slunečné počasí s teplotami mezi 25 a 29 °C.

Tagy: