Verdikt o třetí dávce vakcíny se blíží. Čeká zřejmě jen některé, míní expertka

Ilustrační foto

K věci 18.8.2021

Řada států řeší možné „podpoření“ imunity třetí dávkou očkování. Nejpravděpodobnější je, že se to bude týkat jen rizikových skupin, jako jsou např. senioři. O detailech by se na úrovni EU i v ČR mělo rozhodnout v nejbližších dnech. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS o tom informovala náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková. Ta také vysvětlila, proč stále není uzavřena debata o uznávání protilátek.

Jako bezinfekčnost se zatím uznává prodělání koronaviru v posledních 180 dnech a plné očkování, od kterého uplynulo 14 dnů. Někteří lidé ale mají vysoké hodnoty protilátek v těle i déle než nyní stanovených 6 měsíců.

Proto se mluví i o možnosti uznávat potvrzení o dostatečné imunitě bez časového ohraničení. „Protilátka je jedním z rysů imunitní odpovědi. Ve vztahu ke koronaviru je ale míra imunity těžko měřitelná a nedá se přesně určit, jak dlouho bude trvat,“ vysvětlila úskalí Vašáková. Podle ní není možné v otázce ochrany lidí stavět test na protilátky na stejnou úroveň např. s očkováním.

Podle imunoložky to nedělají ani žádné jiné země v Evropě a Spojených státech. „Rakousko, které protilátky zohledňuje, je samo vnímá jako problematické a nezařazuje je do digitálních certifikátů. Test nemá platnost za hranicemi a používá se jen lokálně a omezeně,“ popsala Vašáková a doplnila, že v Rakousku se také preferuje vakcinace.

Možnost uznávání protilátek jako bezinfekčnost se podle náměstkyně opakovaně na ministerstvu zdravotnictví projednávala. Česká společnost alergologie a klinické imunologie by se údajně klonila k uznávání protilátek jako bezinfekčnosti po dobu 6 měsíců, zdůrazňuje ale, že jakákoliv hladina protilátek není kontraindikací k očkování, které by mělo být primární ochranou.

Podle imunoložky je ideální imunitní odpověď kombinace prodělání koronaviru spolu s vakcinací. „Kdybychom propagovali samotné protilátky, a říkali, že chrání stejně jako očkování a nepodporovali, aby se lidé nechali očkovat, tak bychom bránili ideální imunitní odpovědi,“ vysvětlila Vašáková.

O podobě třetí dávky vakcíny se bude jednat

Řada států také řeší možné „podpoření“ imunity třetí dávkou očkování. Nejvíce pravděpodobná je tato varianta pro rizikové skupiny, jako jsou např. senioři. O její podobě by se mělo jednat v následujících dnech, kdy by své doporučení měla vydat Evropská lékařská agentura (EMA).

Rozhodnutí čeká v nejbližší době i české ministerstvo zdravotnictví. „Pokud o tom rozhodneme v tomto týdnu, tak to bude pro vybrané lidi. Dobrovolně a po dohodě s lékařem,“ informovala Vašáková s tím, že výrobci vakcín zatím s další dávkou nepočítají. Plošné rozhodnutí by tak mohlo přijít až koncem srpna a vše by záleželo na souhlasu pacienta a dohodě s lékařem.

V Česku lékaři zatím aplikovali přes 11 milionů dávek vakcíny, ukončené očkování má necelých 5,4 milionu Čechů nad 12 let.

Ani první dávku ještě nedostalo asi půl milionu lidí starších 60 let, což je podle imunoložky velký problém společně s tím, že se nechtějí očkovat ani všichni ošetřovatelé. „Zásadní pro ochranu seniorů je, aby byli očkovaní i jejich pečovatelé. Jako největší problém vnímám, že někteří očkovaní nejsou,“ popsala Vašáková a dodala, že vakcinaci zatím nepodstoupilo asi 30 % pečovatelů.

Tagy: