Veškeré úkony rekonstrukce domu musí vycházet z projektu

Kompletní rekonstrukce domu, od A až do Z, je unikátní projekt, při kterém každý z nás vidí, jak je důležité, aby jednotlivé kroky na sebe navazovaly. Veškeré úkony musí být předem pečlivě promyšlené a vycházejí z projektu. Vzájemná souhra drobných prací i větších plánovaných oprav je nezbytností pro spokojené a vysněné bydlení.

V minulém díle byla nainstalovaná jímka na dešťovou vodu, ke které se dnes bude připojovat kanalizace. Také se dnes budeme zaobírat elektroinstalací celého domu a nově vznikající fasáda se musí natáhnout do lepidla, aby se vytvořil základ pro omítku před zimou.

Nová elektroinstalace

Na stavbě se nyní musí vyřešit nová elektroinstalace, a to jak silnoproud, tak i slaboproud. Vždy je nutné vycházet ze zpracovaného projektu, ale před započetím prací je nutné, aby si technik společně s investorem společně prošli celou stavbu a zhodnotili stávající skutečnost, na kterou se vypracuje jakýsi elektro-prováděcí projekt. Vždy je tedy důležité na stavbě zkontrolovat, jestli je vše připraveno tak, jak má. To znamená, jestli jsou příčky na svých místech a jestli nedošlo ke změně dispozic.

Na základě elektro-prováděcího projektu je firma schopná rozvést veškeré rozvody správně a sjednotit celý dům po této stránce do komplexního obrazce. Je opravdu důležité, aby si servisní technik prošel celou nemovitost společně s majitelem, neboť na základě jejich dohody stanoví např., v jaké výšce mají být instalovány vypínače či zásuvky, nebo kolik míst požadujeme pro vypínání světla v místnosti. Podle těchto kritérií vytvoří elektrikář seznam materiálu.

V současné době existuje i taková možnost, kdy se materiál řeší komplexně. Zodpovědné firmě se zadá požadavek, ta vytvoří soupis materiálu, který je posléze uložen v servisním boxu na pozemku. Veškerý materiál je tedy objednán naráz, po celou dobu stavby je uložen a uzamčen v boxu a řemeslník si bere pouze materiál, který právě v danou dobu potřebuje. Kompletní rekonstrukci elektroinstalace je vždy dobré svěřit odborné firmě, která přesně ví, co má dělat a dokáže případně poradit, jak danou věc řešit lépe.

Před započetím elektro-prací je také důležitá konverzace majitele s architektem. Společně se podívají na vzorky zásuvek a vypínačů a vyberou takové, které budou ladit s celkovým vzhledem pokoje. Jedná se o designové prvky, kterých je na trhu nepřeberné množství. Vybírat se dá mezi nejrůznějšími výrobci, tvary, barvami i materiály. Volit se dá z vypínačů z kůže, břidlice, skla i tradičního plastu.

Dalším parametrem, který je dobré probrat s elektrikářem, je možnost rozšířené nabídky u designových výrobků. Je totiž možné, že levnější řady neobsahují tak široký výběr různých druhů zásuvek např. pro HDMI zásuvku, reproduktorovou zásuvku či zásuvku pro digitální termostat. Schopný elektrikář nám s tímto umí poradit. Dokáže hravě zkontrolovat, zda daná řada disponuje širší variabilitou komponentů.

Natahování fasády do lepidla

Na domě je již přilepený základ zateplovacího systému a fasáda se posunula mílovými kroky kupředu. Ve chvíli, kdy jsou nainstalované systémové lišty, musí se obvod celého domu zbrousit, aby nikde nezůstal jediný výstupek. Poté se celý dům potáhne lepidlem, do kterého se vtlačí perlinka. Dříve řemeslníci natahovali nejprve perlinku, přibili ji k horní části omítané stěny hřebíky a na tuto perlinku aplikovali lepidlo. Tímto postupem však omítka velice často praskala a neplnila svou zateplovací funkci.

Správný postup je tedy takový, že se na stěnu natáhne vrstva lepidla, která by měla činit 3 mm. Do lepidla se vtlačí perlinka a zahladí se. Jestli ještě nebylo dosaženo správné tloušťky lepidla, aplikuje se další vrstva přes perlinku a opět se zahladí. Tato vrstva přijde posléze napenetrovat, aby přes zimu lepidlo nesálo vodu a tím vlhkost. Vzhledem k tomu, že se omítka bude dodělávat až na jaře, provede se ještě jedna penetrace přímo před dohotovením nové omítky.

Pokládání kanalizace

V tuto chvíli je na pozemku připravená trasa pro kanalizaci. Byly použity trubky o průměru 125 mm, které jsou pro tento účel nejvhodnější. Rotačním laserem se stanoví veškeré potřebné výšky, aby se mohla kanalizace spádově propojit s retenční nádrží. U retenční nádrže je vybudován výkop na vsakovací jámu, kam přijdou vložit vsakovací koše. V podzimních měsících, kdy je přísun dešťové vody podstatně větší a nestihne se spotřebovat při normálním chodu domácnosti, je nutné přebytečnou vodu odvést a nechat vsáknout do okolní půdy. Vsakovací jáma je vlastně obyčejná vykopaná díra se zaštěrkovaným dnem. Vsadí se tam vsakovací koše, které je nutné zabalit do geotextilie, zasypou se štěrkem, opět zabalí do geotextilie a nakonec přijde vrstva hlíny.

U těchto modulů je jistota, že se v koších nehromadí jíl, tím pádem se jednotlivé koše nikde neucpou a přebytečná voda se dostane zpět do země. Co se kanalizace týká, je dobré trubky podsypat zhruba 10 cm tlustou vrstvou písku a zasypat do výšky zhruba 30 cm opět pískem. Trubky pro kanalizace se pokládají do nezamrzlé hloubky a spádem svést přímo k retenční nádrži. Ve chvíli, kdy se bagrovala část okolo domu pro svody, byla nalezena v hloubce asi 20 cm pod zemí trubka patřící k instalaci domu. Dříve se nic takového příliš neřešilo. Ve chvíli, kdy se zakoupí starší nemovitost, stává se toto malým zádrhelem. Vždy je lepší zaznamenat skutečnost, že se něco podobného na pozemku nachází. Nově nalezenou trubku je dobré podsypat pískem, stejně jako u nově vznikající kanalizace.

K lepení jednotlivých částí trubek by mělo být použito mýdlo, které se prodává přímo k těmto trubkám. Existují jednotlivci, kteří místo odpovídajícího mýdla použijí různé náhražky jako např. jar, indulonu či cokoliv podobného. U takových trubek se však postupem času guma vysuší a zpuchří. Zhruba po 2-3 letech přestanou trubky těsnit. Kromě trubek kanalizace na dešťovou vodu přijde do výkopu zabudovat i zemnicí páska na hromosvod a zemnicí tyče. Jedná se o tyče, přes které se blesk dostane do země.

Tagy:
dům projekt kanalizace fasáda trubka fachmani materiál omítka elektroinstalace zásuvka High-Definition Multimedia Interface povrchová voda