Smejkal varoval před nakažlivější mutací covidu, vyzval i k očkování. Imunologové jsou proti

Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje přes deset tisíc podezření na nežádoucí účinky po očkování proti nemoci COVID-19. (Ilustrační foto)

Subvarianty omikronu dokážou obejít imunitu vytvořenou očkováním, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny Petr Smejkal. Nakazit se proto mohou i lidé s vakcinací. Vzhledem k tomu Smejkal vyzval k opětovnému přeočkování. S tím však nesouhlasí imunologové Jiří Šinkora a Karel Drbal, podle nichž se ve veřejném prostoru operuje s termíny, které jsou odborníkům neznámé. V pořadu Zprávy plus rovněž zpochybnili odbornost těch, kteří vyzývají k vakcinaci.

Nakažených je podle Smejkala více, než vykazují oficiální čísla. Přesto podle něj není důvod se znepokojovat, a to i přesto, že nová subvarianta covidu je více nakažlivější. „Může se jednat až o pětinásobek nakažených,“ uvedl epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covid v Česku sílí, pacientů přibývá. Válek prozradil, jak se staví k možným omezením

„V případě subvariant omikronu nikdo nepředpokládal tak výraznou mutační schopnost. Jejich zrádnost spočívá v tom, že mohou obejít imunitu, jež byla vytvořena nejen očkováním, ale i proděláním nemoci,“ pronesl Smejkal a připomněl případy, kdy se několikrát nakazili i očkování jedinci. „Na druhou stranu nekončí v nemocnicích na jednotce intenzivní péče,“ zdůraznil.

Podle Smejkala schází převážné většině hospitalizovaných poslední očkovací dávka. „Většinou se jedná o starší lidi, kteří absolvovali dvě očkování a jejichž imunita už není natolik účinná proti  subvariantám. Právě pro tuto skupinu je důležité si nechat dát tu nejnovější vakcínu,“ vyzval a  připomněl, že se lidé mohou očkovat i novovaxem, který je založen na standardním principu.

Doporučení Smejkala rázně odmítli imunologové Šinkora a Drbal. Současná vakcína je podle Šinkory již zastaralá, protože na vzestupu je varianta s označením Pirola. „Světová zdravotnická organizace WHO až teprve po dvou letech přišla s tím, že doporučuje slizniční, tedy inhalační podání vakcíny. Jenže ta u nás není schválena pro ohroženou skupinu lidí nad 50 let,“ uvedl v pořadu Zprávy plus.

Umělé termíny imunologie?

Podle Drbala se ve veřejném prostoru vytvářejí umělé termíny, které odborníci z imunologie dosud neznali. „Viděli jsme to u Petra Smejkala. Třeba pojmy vyvanutí či obcházení imunity, s nimiž se operuje a kterými jsou lidé mystifikováni. Náš systém funguje normálním způsobem a není nutné vytvářet nová označení,“ myslí si expert.

Oba imunologové se následně shodli na tom, že vyzývání k další vakcinaci je poplatné zájmům farmaceutických společností. „Považuju za naprosto odpornou byznysovou věc firmy Pfizer, že nám cpe vakcíny, které už vůbec nepotřebujeme,“ je přesvědčen Šinkora, který ohledně posílení imunitního systému doporučil dostatečný přísun vitamínu D.

Drbal s nadsázkou zmínil, že otevře pro odborníky, kteří doporučují nejnovější očkování, kurz praktické imunologie. Jeho slova podpořil i Šinkora. „Tito lidé nejsou imunologové, problematice nerozumí,“ nebral si servítky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do boje proti covidu vstupuje nová zbraň, vyráběla se i v ČR. Ochrání před explozí nákazy?

Tagy:
mutace očkování imunita pořady CNN Prima NEWS IKEM imunitní systém počet nakažených Petr Smejkal imunolog Karel Drbal Zprávy plus Jiří Šinkora varianta Omikron viru SARS-CoV-2 subvarianty omikronu