OBRAZEM: Ruský režim je deviantně fašistický, míní čeští dobrovolníci. Dohoda je prý nemožná

Čeští dobrovolníci z Team4Ukraine se podělili o své fotografie z výprav na Ukrajinu.

Sestřih z výprav na Ukrajinu od Team4Ukraine

Dostali jsme se k svědkům ruských zločinů na okupovaných ukrajinských územích. Exhumace obětí a mučírny nám daly opět nahlédnout na podstatu ruského deviantního fašistického režimu, uvedli čeští dobrovolníci ze spolku Team4Ukraine. Poznamenali, že s Kremlem nejsou možné žádné kompromisy ani dohody. S redakcí CNN Prima NEWS se podělili také o rekapitulaci uplynulého roku na poli pomoci Ukrajině i o fotografie a videa z výprav do válkou zasažených měst, včetně okolí zničeného Bachmutu.

„Za 12 měsíců roku 2023 uskutečnil Team4Ukraine 14 humanitárních výjezdů s materiální pomocí. Naše cesty vedly jak do relativně poklidných míst – tedy tam, kde ruské bomby, rakety a drony útočí jen občas a nikoli neustále – tak do bezprostřední blízkosti fronty,“ sdělili na úvod humanitárníci ve zprávě, kterou zaslali redakci CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vraždící Číňané či Syřané ve službách Ruska? Neumí střílet a krmí naše děla, říká Ukrajinec

Odvážná česká výprava navštívila Vinice, Kremenčuk, Dnipro i válkou zpustošená města jako Kupjansk, Cherson či okolí Bachmutu či Avdijivky. Nic z toho by se ovšem neuskutečnilo nebýt štědrých dárců ze všech vrstev české společnosti – loni se dobrovolníkům ze spolku podařilo vybrat materiální pomoc v hodnotě 17 milionů korun. Řadu dalších věcí dostali od nejrůznějších dárců a sponzorů zdarma.

Team4Ukraine se ovšem nevěnuje pouze dodávkám humanitární pomoci a pořádání veřejných sbírek. Již dříve na sebe upozornil skupinou, který vyšetřuje válečné zločiny na Ukrajině či možnosti odminování osvobozených oblastí. Výsledky svého pátrání představili i na půdě amerického Kongresu.

„Monitorovací tým se spolu s Maidan Monitoring Information Center podílel na dokumentaci válečných zločinů. V roce 2023 jsme pokračovali v analýze poznatků získaných na deokupovaných územích Charkovské oblasti. Díky tomu se analytikům Služby bezpečnosti Ukrajiny v Charkově podařilo propojit konkrétní vojenské operace a námi v roce 2022 zdokumentované útoky se jmény velitelů a jednotek, které se zde dopustily konkrétních válečných zločinů. Proti veliteli celého uskupení 11. armádního korpusu generálu Ruziňskému bylo vzneseno podezření z vedení agresivní války,“ upozornili na své další aktivity Češi.

VIDEO: Ve velení ukrajinské armády došlo k velké rošádě. Podle Zelenského byly změny na místě.

Stopy po válečných zločinech hledali dobrovolníci z Team4Ukraine také v Izjumu a dalších městech především v Charkovské, Doněcké a Chersonské oblasti. V posledním jmenovaném regionu monitorovací tým zkoumal rovněž dopady zničení Kachovské přehrady, která způsobila obří potopy.

„Z původně jen útržkovitých informací ze zkoumaných obcí a záznamů o útocích na Ukrajinu jsme se dostali ke svědkům ruských zločinů na okupovaných územích, dokumentům a předmětům, které tam okupační armáda zanechala. Exhumace obětí, výpovědi přeživších, ohledání objektů, kde sídlila ruská okupační moc nebo míst, které využívala jako vězení a mučírny, nám daly opět nahlédnout na podstatu ruského deviantního fašistického režimu a na to, proč nejsou žádné kompromisy a dohody s Kremlem možné,“ prohlásili tvrdě čeští humanitárníci.

V rámci humanitárních cest ujela soukromá vozidla členů spolku a týmová dodávka přezdívaná „Vidma” dohromady přes sto tisíc kilometrů. Svým aktivitám věnovali podle svých slov tisíce hodin – vše ve volném čase po práci a dalších povinnostech a zdarma.

„Veškerou pomoc jsme vždy předali přímo do rukou zástupců devatenácti různých konkrétních jednotek ukrajinských ozbrojených sil či civilních organizací. Vždy se jednalo o věci, které si tyto organizace nebo jednotky samy vyžádaly a které uvedly jako svou prioritní potřebu,“ zopakovali Češi ve zprávě pro redakci CNN Prima NEWS.

Pomoci od českých humanitárníků se dočkali jak civilisté, tak vojáci. Dodávky dorazily například do 41. Mechanizované brigády, 503. samostatného praporu námořní pěchoty, dětského domova ve Vinici, dětské nemocnice v Chersonu a rehabilitační kliniky pro válečné veterány v Kremenčuku. Štěstí na české samaritány měl také sirotčinec v Mahale, bod nezlomnosti v Chersonu nebo záchranáři ve městě Dnipro.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Katastrofální ruský útok na videu. Tanky se vyřadily navzájem, pak si obrněnce podaly drony.

Tagy: