Výbuchy pagerů a vysílaček jako v hnutí Hizballáh. Experti na videu ukázali ničivé detonace

Výbuch pagerů v Libanonu

Ukázka výbuchu pagerů

V minulém týdnu Libanonem otřásly výbuchy komunikačních zařízení, které zabily desítky lidí a tisíce dalších zranily. Za útokem podle hnutí Hizballáh stojí Izrael, který se k němu ale oficiálně nepřihlásil. Jak silné mohou výbušniny v pagerech a vysílačkách být? Na otázku odpovídá video americké CNN.

Výbuchy pagerů a vysílaček z minulého týdne v Libanonu zabily čtyři desítky lidí, včetně dvou dětí, a několik tisíc osob zranily. Většina mrtvých i zraněných byli zřejmě členové Hizballáhu. Hnutí i libanonská vláda akci připsaly Izraeli, který se však k věci nevyjádřil. Premiér Benjamin Netanjahu nicméně v neděli prohlásil, že Izrael v několika předchozích dnech zasadil Hizballáhu sérii ran, které si hnutí nedovedlo ani představit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výbušniny v pagerech? Stačí gram a urvou obličej, tvrdí experti. Popsali možný průběh operace

Jak devastující zranění může výbuch pageru způsobit, ukazuje video CNN. K velké detonaci přitom stačí jen malé množství plastické trhaviny zabalené do pageru. Sílu výbušniny zkoušela CNN na figuríně člověka. „To, co se tu právě odehrálo, bude mít katastrofální následky pro lidské tělo,“ komentoval ukázku výbuchu specialista na výbušniny a prezident společnosti Tripwire South Ryan Morris. „Mohlo by to mít fatální následky, vykrvácení a podobně,“ dodal. Někteří lidé měli vážná zranění hlavy a očí. Podle Morrise tak mohou následkem výbuchu navždy oslepnout.

Kromě pagerů byly použity také vysílačky – tedy zařízení s větším prostorem pro uložení výbušniny. Taková exploze způsobí ještě rozsáhlejší škody. Stejně jako pagery je lidé navíc často drží u obličeje. Záběry CNN ukazují trosky rozmetané do širokého okolí, kusy zkrouceného kovu vystřelené až sto metrů daleko a těžké poškození figuríny. „Bylo by to zničující, kdybyste to měli v ruce nebo blízko hlavy,“ podotkl Morris.

Na základě fotografií trosek zařízení v Libanonu byla při těchto testech použita výbušnina PETN. CNN neuvádí, jak by mohly být výbušniny v zařízeních umístěny nebo jak by mohly být odpáleny. „Ať už to dělal kdokoli, byl dost zkušený,“ zdůraznil Morris.

Další odborník na výbušniny, který zkoumal vysílačku podobnou modelu, který byl použit při útoku v Libanonu, řekl, že výroba tisíců bomb je velký a riskantní podnik. „Vložení výbušniny, její připojení k iniciačnímu mechanismu, připojení k rozbušce... to zabere spoustu času. Je také pravděpodobné, že to vybuchne, zatímco to všechno připravují,“ popsal analytik a specialista na výbušniny generálmajor Manik Sabharwal.

Podle Morrise ale není tak těžké zabalit výbušninu do něčeho tak malého, jako je vysílačka nebo pager. „Někdo, kdo má nějaké znalosti tohoto řemesla, to zvládne velmi snadno. Výbušninu můžete schovat do čehokoli,“ sdělil Morris.

V případě komunikačních zařízení je navíc možné všechny výbušniny odpálit najednou. „Pokud mají všechna čísla na pagery, tak prostě pošlou hromadnou zprávu na všechna ta čísla a ta se odpálí ve stejnou dobu,“ popsal Morris.

Exploze komunikačních zařízení dál vyostřily dlouholetý konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem, který eskaloval loni v říjnu po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Hizballáh je spojencem Hamásu a Íránu. Od té doby se izraelská armáda a Hizballáh denně ostřelují přes izraelsko-libanonskou hranici, což si vyžádalo životy nejméně 26 civilistů a 22 vojáků na izraelské straně a více než pěti set členů Hizballáhu a desítek civilistů na libanonské straně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry drtivého úderu. Ukrajinci zaskočili skupinu okupantů, použili sebevražedné drony

Tagy:
zranění CNN Izrael výbuch Hamás Benjamin Netanjahu Libanon Hizballáh Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír katastrofy, nehody a mimořádné události