VIDEO: Liščata zemřela ve sklopci hladem a žízní, matka se je marně snažila zachránit

Liščata zemřela hlady a žízní

Týrané lišky na Vysočině

V obci Suchá v Havlíčkově Brodě nalezl ochránce přírody před čtrnácti dny dvě utýraná liščí mláďata. Ta se chytila do nastraženého sklopce a zemřela v něm hlady a žízní. Vyhrabané stopy nejspíš od jejich matky, která se k nim snažila podhrabat, rvou srdce.

Milan Jeglík, předseda Spolku Prales dětem – Justice for Nature, je ten, díky kterému se věci daly do pohybu.

Matka se liščata snažila vyhrabat

„Byl jsem zavolán kolegyní k potoku v obci Suchá, kde její kamarád nalezl sklopce a v jednom z nich dvě mrtvá liščata. Vyrazil jsme na místo. My se totiž zabýváme ochranou přírody, převážne tedy jedy v krajině jako karbofuranem a podobně. V jednom sklopci jsem opravdu našel dvě mrtvá liščata, nejspíš zemřela hlady a žízní. Pro mě jako pro ochránce přírody je to strašný nález – leží vám tam liščata, která se choulí k sobě. Kolem jsou i stopy toho, jak se je matka snažila vyhrabat,“ popisuje Milan Jeglík nález.

Lišky jsou velmi pečlivé matky

„Lišky jsou velmi pečlivé matky. Můžeme říct, že stejně jako pro lidi i pro zvířata znamená jejich mládě vše. Liška je za své mladé ochotna položit život. V tomto případě, kdy svým liščatům matka nemohla pomoci, to pro ni rozhodně muselo být nesmírně stresující,“ popisuje Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Dále dodává, že podle fotografií věk liščat odhaduje na maximálně 8 týdnů. Lišky svá mláďata kojí 2–3 měsíe a pak se o ně ještě dlouho starají.

Policie a krajská veterinární správa

V úterý 16. 5. dopoledne na místo vyrazila pracovnice krajské veterinární správy společně s policií kraje Vysočina. Kameraman CNN Prima NEWS nebyl na místo šetření vpuštěn, ale čekal kousek od místa nálezu. „Ohledání místa trvalo přes dvě hodiny,“ popisuje kameraman Štefan Vidovič, který byl přímo na místě.

„Úkony trestního řízení jsme zahájili pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Za tento trestný čin hrozí až šestiletý pobyt za mřížemi. Případ v současné době prověřujeme,“ řekla nám tisková mluvčí krajské policie na Vysočině Michaela Lébrová.

Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy nám potvrdil, že případ si převzala policie, která ho bude šetřit a veterinární správa bude v součinnosti, pokud budou potřebovat znalecké posudky.

Nastražení sklopců je legální, ale k pochybení došlo v případě toho, že se nekontroloval a zvířata v něm musela velmi trpět. „Na základě zákona na ochranu zvířat proti týrání, provozovatel skopců musí zajistit, aby se v něm zvířata netrápila,“ doplňuje Jeglík.

Denní kontrola

Jedna z firem, která sklopce prodává doporučuje jejich kontrolu minimálně dvakrát denně: Nastraženou past doporučujeme kontrolovat minimálně 2x denně, abyste si ověřili, zda již zvíře není odchycené. Nikdy lišku nenechávejte v pasti déle, než je nutné.“ To potvrzuje i myslivec a zakladatel iniciativy Zachraň zvíře před sekačkou Petr Slaba: „Jestliže někdo umístí sklopec s nástrahou na odchycení predátorů, měl by ho kontrolovat každý den. Aby se zvíře v něm odchycené zbytečně nestresovalo a zbytečně netrápilo.“

Sklopce byly nalezeny v lesním protoru v katastru obce Suchá.

Celou kauzu budeme i nadále sledovat.

Tagy: