Videohra jako tahák na turisty. Kutná Hora se těší na Kingdom Come: Deliverance II

Vývojáři z pražského studia tvrdě pracují na dokončení druhého dílu oblíbené hry Kingdom Come: Deliverance. Marketingové oddělení mezitím dělá vše, aby nabudilo hráče po celém světě. Na konci července pozvalo do Kutné Hory herní novináře a influencery, aby jim umožnilo zahrát si krátkou ukázku chystaného titulu. Poté došlo i na srovnání reálných míst s těmi virtuálními. Pro starostu Kutné Hory jde o prestižní spolupráci, od které si slibuje, že do města přivede nové návštěvníky a turisty.

Kutná Hora bývala ve středověku významným městem českých zemí. Těžilo se tu stříbro a od 13. století se zde razil pražský groš. Ve městě tak bylo velmi rušno. Právě tuto atmosféru se vývojáři ze studia Warhorse snaží dostat do své hry Kingdom Come: Deliverance II.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Riskoval a do vývoje dal všechny peníze. Měli mě za blázna, říká autor úspěšné české hry

Novinářskou obec přivítal v Kutné Hoře Tobias Stolz-Zwilling. PR manažer studia Warhorse promlouval k desítkám lidí z ochozu chrámu sv. Barbory. O přítomnosti Kingdom Come: Deliverance II ve městě věděl úplně každý. Ať už díky praporům upozorňujícím na hru, tak především kvůli výrazné červené zástavě a dobově oblečeným průvodcům.

„Všechno je náročné, ale těšíme se,“ popisoval Stolz-Zwilling redakci CNN Prima NEWS, jaká atmosféra panuje v pražském studiu. „Novináři si na hru poprvé sáhnou. Doufám, že vývojáři dneska budou pracovat a koukat na své mobilní telefony, až jim budeme posílat fotky a zpětnou vazbu,“ uvedl a po obědě zavelel k procházce historickým centrem Kutné Hory.

O stavu hry a obsahu hratelné ukázky, kterou si redakce CNN Prima NEWS a herního pořadu Enter mohla vyzkoušet, budeme informovat později v průběhu srpna. Zatím můžeme nabídnout srovnání, jak vypadají historické památky v reálném světě a v jaké podobě budou v Kingdom Come: Deliverance II.

Středověké RPG s hlavním hrdinou Jindřichem ze Skalice se odehrává v období před husitskými válkami. Některá místa jsou proto k nerozeznání. Dnešní dominantou Kutné Hory je chrám sv. Barbory. Ve hře z něj ale bude jen velmi malá část, protože jeho stavba se táhla stovky let a současnou podobu chrám získal až na přelomu 19. a 20. století.

To ale platí pro drtivou většinu historických staveb v Kutné Hoře. Kamenná kašna na Rejskově náměstí nebo nedaleký Kamenný dům prošly mnoha změnami. Co však hráči okamžitě poznají, je kostel sv. Jakuba. Rozdíl mezi skutečnou stavbou a tou virtuální v Kingdom Come: Deliverance II bude téměř minimální.

U některých dalších pamětihodností se vývojáři původní podoby a plánů tolik nedrželi. Platí to především pro kutnohorskou radnici, jejíž součástí ve hře jsou astronomické hodiny, které velmi nápadně připomínají pražský orloj na Staroměstském náměstí.

Nadšenci touží poznat reálná místa

První díl Kingdom Come: Deliverance vyšel před šesti lety a do Posázaví přilákal spoustu herních nadšenců. Ti stále vyrážejí po stopách Jindřicha ze Skalice a navštěvují Rataje nad Sázavou, aby si prohlédli hrad Pirkštejn. Poté míří přes Ledečko na zříceninu hradu Talmberk, kterou hráči znají jako Jindřichův úkryt při útěku ze Skalice.

Velkým lákadlem je také Sázavský klášter. V něm se dříve konaly speciální prohlídky, během nichž se návštěvníci vydali po stopách české videohry a porovnali skutečnou stavbu s kulisami ve virtuálním světě.

Na podobný zájem o historii města se těší i v Kutné Hoře. Starosta Lukáš Seifert navštívil akci studia Warhorse a ujistil novináře a influencery, že zástupci města mají pozitivní vztah k videohrám.

„Máme doma Nintendo Switch, ale budeme muset pořídit nový herní počítač,“ řekl s úsměvem Seifert. Sám velmi dobře tuší, že na japonské herní konzoli by si chystanou novinku neužil. Kingdom Come: Deliverance II vyjde na počítače a konzole PlayStation a Xbox, konkrétní datum však stále není známé.

Kutnohorští politici poskytli vývojářům přístup k městským památkám. Například v chrámu sv. Barbory se natáčelo oznamovací video ke Kingdom Come: Deliverance II.

Právě v něm také končilo naše putování městem a stylově ho završil téměř hodinový koncert orchestru pod vedením dirigenta a autora hudby Jana Valty. Společně odehráli několik písní z herního soundtracku včetně ústřední písně Saint Barbara a také řady dalších, které v průběhu hraní mají navodit středověkou atmosféru Trosecka a Kutnohorska.

Jestli se to vývojářům Kingdom Come: Deliverance II povedlo, prozradíme v průběhu srpna, až přijde ten pravý čas promluvit. Do té doby platí, že co se stalo v Kutné Hoře, tam také zůstane.

VIDEO: Ambicióznější, větší a také dražší. Jaké bude nové Kingdom Come a jaké by si ho hráči přáli?

Tagy:
počítačové hry videohry Kutná Hora gaming Warhorse Studios Enter Kingdom Come: Deliverance II