Videohry budou mít vlastní olympiádu. Potřebujeme esport, prohlásil šéf MOV Bach

Historické rozhodnutí. Největší sportovní událost světa vstupuje do nové, digitální éry. Součástí olympijských her se už příští rok stanou videohry. Mezinárodní olympijský výbor na svém kongresu schválil svou soutěž pro hráče počítačových her. Premiérový ročník bude hostit Saúdská Arábie. Ne všechny tituly mají však zelenou.

K revolučnímu rozhodnutí došlo během 142. zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV), které se konalo v Paříži. Delegáti jednomyslně odhlasovali nedávné doporučení vedení MOV a zařadili počítačové hry do olympiády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejen filmy, ale i videohry dostanou státní podporu. Co na to říkají čeští vývojáři?

Toto rozhodnutí je velkým triumfem pro herní svět a dokazuje rostoucí význam esportu na globální úrovni. MOV o podpoře videoher uvažoval delší dobu. Hlavním důvodem je snaha přilákat mladou generaci k olympijským myšlenkám.

„Ať už je náš názor na esport a gaming jakýkoliv, čísla mluví sama za sebe: na celém světě jsou přes tři miliardy lidí, kteří mají zkušenosti s hraním. A tohle číslo každý den roste,“ řekl v pondělí Thomas Bach při zahájení zasedání.

„Pokud chceme stále v životech mladých lidí něco znamenat, pokud chceme inspirovat další generaci olympijskými hodnotami, musíme jít tam, kde jsou mladí lidé: do skutečného, ale i do digitálního světa. Musíme jít do esportu. Otevřela se nám jedinečná příležitost, takže ji pojďme využít,“ dodal šéf MOV.

Největší otazník visí nad volbou titulů, které se stanou součástí olympiády. Prezident MOV uvedl, že soutěžit se bude ve hrách, které korespondují s olympijskými myšlenkami. Je tedy jisté, že na střílečky Counter-Strike, Valorant nebo PUBG nedojde.

GALERIE: Na Tipsport MČR CS v Brně panovala bouřlivá atmosféra

Francouzský deník L’Équipe už dříve přinesl spekulaci, že MOV začal jednat s Riot Games o zařazení strategie League of Legends a také s Epic Games o turnaji v Rocket League. Mezi dalšími hrami by měly být bojovky Street Fighter a Tekken, sportovní NBA2K či závodní iRacing.

Minulý rok se v Singapuru konala Olympijská esportová série, jejíž součástí bylo 10 videoher. Vedle závodního Gran Tourismo, šachů Chess.com nebo cyklistického simulátoru Zwift se objevily i téměř neznámé mobilní hry v lukostřelbě Tic Tac Bow nebo Tennis Clash či VR titul Virtual Taekwondo.

O úmyslu vytvořit vlastní soutěž mluvil Thomas Bach už loni na kongresu v Bombaji. Poté se rozjela jednání s potenciálním hostitelem.

Volba nakonec padla na Saúdskou Arábii, která je v posledních letech velmi aktivní na poli esportu. Saúdský státní investiční fond PIF prostřednictvím své firmy Savvy Gaming Group koupil před dvěma lety největšího organizátora turnajů ESL a turnajovou platformu FACEIT za miliardu dolarů.

Vedle toho se do arabského světa začaly přesouvat i prestižní turnaje. Nyní se v Rijádu koná Světový pohár v esportu, který nabízí odměny ve výši 60 milionů dolarů. Srovnatelný prizepool nabízí například tenisový Wimbledon.

Zapojení arabských investorů do esportu ale přineslo i řadu kontroverzí. Americké herní studio Riot Games muselo zrušit partnerství s arabským futuristickým městem NEOM. Dohoda měla přinést do kasy vývojáře populárního League of Legends zhruba půl miliardy dolarů. Herní komunita se však proti partnerství postavila, protože Saúdská Arábie porušuje lidská práva a při výstavbě města vystěhovala domorodý pouštní kmen.

Stejný problém řešil i francouzský vydavatel Ubisoft. Ten chtěl svůj velký turnaj Six Major ve střílečce Rainbow Six: Siege uspořádat v Abú Dhabí. Po nevoli fanoušků a hráčů ho však přesunul do německého Berlína. V Rainbow Six: Siege je silná LGBTQ+ komunita, která by účastí v turnaji ve Spojených arabských emirátech mohla čelit stíhání kvůli své sexuální orientaci.

Thomas Bach si je kontroverzí kolem spojení se Saúdskou Arábií vědom a ujistil, že MOV chce prostřednictvím partnerské dohody zajistit respektování olympijských hodnot. Dále trvá na rozvoji ženského sportu v zemi, reformách zaručujících zastoupení žen ve vedení sportovních federací a také v rovném odměňování mužských i ženských sportovců.

O spojení olympijských her a světa videoher se mluvilo desítky let. V esportu totiž klání podobné úrovně chybělo. V letech 2001 až 2013 se konal turnaj World Cyber Games, který původně vznikl v Asii a měl být obdobou virtuálních olympijských her.

Kvůli problémům s partnery však turnaj skončil. Minulý rok se opět vrátil, ale jeho prestiž zatím nedosahuje úrovně, kterou turnaj měl v prvních letech nového tisíciletí. WCG nabízelo prize money v hodnotě kolem 100 milionů korun a turnaj sledovaly stovky milionů lidí po celém světě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mistry ČR v Counter-Strike se stali svěřenci českého fotbalisty Jakuba Jankta

Tagy: