Viktor Kožený byl nesnesitelný člověk. Kellner dokázal privatizace využít, vzpomíná Tříska

Duchovní otec kuponové privatizace Dušan Tříska

Kuponová privatizace stvořila podle jejího duchovního otce Dušana Třísky dva typy podnikatelů – prototypem toho prvního byl Petr Kellner, jakožto úspěšný podnikatel. A druhým Viktor Kožený, který naprosto selhal. „Jakmile se někdo chová jako Kožený, tak vás pochopitelně utlučou čepicemi,“ uvedl Tříska v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Devadesátá léta proběhla v duchu privatizace státních podniků. Jednou z nejznámějších metod, jak mohl běžný občan získat akcie v nějaké firmě, byla takzvaná kuponová privatizace, která pomohla několika lidem zbohatnout.

ČTĚTE TAKÉ: Epizoda Byznysu ukázala akciové indexy. Kovanda popsal, jakou roli hraje na trhu strach

Princip byl víceméně prostý. Kterýkoli občan si mohl koupit kuponovou knížku za 1 035 Kč, přičemž 35 Kč stála knížka a 1 000 Kč nutný kolek. Kuponová knížka obsahovala 10 kuponů po sto bodech, které mohl její držitel uplatnit v rámci privatizačních vln a stát se tak akcionářem některého z privatizovaných podniků.

Za prosazení této metody bojoval zejména Dušan Tříska, Tomáš Ježek či bývalý prezident Václav Klaus. První kuponovou knížku si pak bylo možné pořídit v říjnu roku 1991.

„V devadesátých letech tady byla totální finanční negramotnost, a měl jsem proto obavy, že se lidé nezvednou, nepůjdou a nevyzkouší to, ale oni to zkusili a bylo to famózní,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Tříska a zdůraznil, že v zemi, kde nikdo netušil, co je to investiční podnikání, bylo založeno 452 investičních fondů. „Dokazuje to, že kapitalismus a volné podnikání jsou přirozená činnost člověka, kterou se nemusíte učit a okamžitě ji pochopíte,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyšetřovatelé už znají důvod pádu vrtulníku Petra Kellnera. Označili pravděpodobného viníka

Je spousta lidí, kteří díky investičním kuponům zbohatli, jenomže spousta z nich nechce být jmenována, „protože zbohatnutí je riziková informace“, upozornil Tříska. Jestli je ale podle něj někdo, komu se díky této metodě podařilo vybudovat miliardové impérium, je to rozhodně Petr Kellner. „To je takový, řekl bych, prototyp úspěšného podnikatele,“ shrnul Tříska.

A svěřil se i s tím, kdo podle něj naprosto selhal – Viktor Kožený. „To byl nesnesitelný člověk, Já jsem ho několikrát prosil, aby už mlčel, aby už nic neříkal a nezdůrazňoval, jak chce být důležitý, slavný a taky pomáhat vládě... Jakmile se někdo chová jako Viktor Kožený, tak je pochopitelné, že vás utlučou čepicemi,“ uvedl a připomněl i kauzu Koženého o dobývání ázerbájdžánské nafty: „Já jsem mu tehdy držel palce, protože to byl počin hodný velkého podnikatele, ale on to neustál,“ sdělil ekonom a naznačil machinace, kvůli kterým je Kožený dodnes „vězněm“ na Bahamách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Privatizaci střídá zestátňování. Řešíme detaily DPH místo plynovodů za 42 miliard, říká Zlámalová

Tagy:
devadesátá léta privatizace Václav Klaus Svět financí s Trinity Bank Lukáš kovanda Dušan Tříska Tomáš Ježek