Vildumetzová: Už 23 let se čeká na přehradu. Brzdit takové stavby je zločin, dodal Skopeček

Jana Mračková Vildumetzová a Jan Skopeček

360° (260)

Přehrady by měly být klíčovou infrastrukturou, která má přednost, jenže na Nové Heřminovy na severní Moravě se čeká už 23 let. V pořadu 360° to řekla stínová ministryně vnitra, členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO). S tím souhlasil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS), podle kterého je brzdění podobných staveb zločin.

„Co je demokratického na tom, že nějaká úzká zájmová skupina, často navíc pocházející úplně z jiného regionu, blokuje stavbu, která má ochránit velký počet občanů v Moravskoslezském kraji?“ rozčílil se v pořadu 360° Skopeček. Doplnil, že i když chápe, že při stavbě podobného charakteru je třeba brát v potaz tamní obyvatele, brzdit tak důležitou infrastrukturní stavbu je podle něj zločin.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

„Přehrada Nové Heřminovy na severní Moravě už mohla dávno stát, ale jak jsme příliš demokratičtí a necháme vyjadřovat úplně všechny, i ty, co s tím nemají nic společného, tak se prostě stavby kvůli tomu prodlužují,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu Radim Fiala (SPD). Kdyby zmíněná přehrada stála, mohla podle něj částečně předejít tragickým důsledkům povodní na severní Moravě.

„V Poslanecké sněmovně jsme schvalovali liniový zákon, do kterého jsme dávali různé strategické věci týkající se dopravní infrastruktury, komunikační infrastruktury a podobně. Přehrady v něm jsou s tím, že by měly být klíčovou infrastrukturou, která má mít přednost. Jak ale vidíte, tak to prostě trvá opravdu dlouho. Už 23 let se čeká na to, než se taková přehrada vybuduje,“ řekla k tomu Mračková Vildumetzová.

Podle Skopečka je dobře, že se to v liniovém zákoně objevilo, platí ale poměrně krátkou dobu. „Mrzí mě, že celá devadesátá léta stát neuměl stavět elektrárny či velká vodní díla. Nechci říct, že jsme na to zapomněli, ale země tehdy řešila jiné potíže,“ dodal Skopeček.

Vyzdvihl přitom významný posun v technologiích i aktualizaci prognózy od posledních povodní. „Díky tomu jsme se mohli více připravit a škody byly menší. Investice do protipovodňové infrastruktury byly v posledních letech obří,“ konstatoval Skopeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V zaplavených oblastech zasahují vrtulníky. Lidé uvízlí na střechách však pomoc odmítají

Tagy:
politika Moravskoslezský kraj Jan Skopeček CNN Prima NEWS přehrada Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová Severní Morava produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti Nové Heřminovy