Vinaři chtějí otevřít diskuzi ke zdanění tichého vína. Požadují i návrat Babišovy EET

Křest mladých svatomartinských vín

Daň na tiché víno

Čeští vinaři volají po celoevropské diskuzi kvůli nejisté budoucnosti svého podnikání. Svaz vinařů proto posílá otevřený dopis Evropské komisi, Evropské unii i premiérovi Petru Fialovi (ODS). Podle nich hrozí v dalších letech celá řada problémů, které mohou ohrozit celý sektor. Řešením by podle nich bylo zavedení jednotných pravidel u spotřební daně, úprava české legislativy nebo návrat elektronické evidence tržeb.

Svaz vinařů vedený prezidentem Martinem Chladem upozorňuje, že zdanění tichého vína je pro producenty velmi citlivou otázkou. Vláda Petra Fialy (ODS) by totiž chtěla zavést spotřební daň na tiché víno, které je v současné době v nulové sazbě. Podle Chlada by ale bylo férovější, kdyby se státy Evropské unie dohodly na jednotných pravidlech.

ČTĚTE TAKÉ: Už není kde brát, oznámil spojencům Pentagon. Evropa se děsí, Scholz hovoří o „podráždění“

„Je potřeba hledat evropské řešení. Ve vinařství platí extrémní protekcionismus a my se některými návrhy střílíme do nohy,“ řekl Chlad. Svůj požadavek vznáší svaz v době před evropskými volbami. Vinaři si navíc nechali mezi svými členy udělat průzkum, jak vnímají působení České republiky v Evropské unii.

Celkem 80 procent vinařů považuje členství státu v unii za  pozitivní. Nicméně více než 90 procent z nich hodnotí schopnosti českých politiků v prosazování tuzemských zájmů jako velmi slabé. Jako největší přínos vidí volný obchod zboží a přístup ke strukturálním fondům. Negativy jsou nárůst byrokracie a také dovoz nekvalitních vín ze zahraničí.

Svaz také uvedl své požadavky. Potřeba je podle nich upravit stávající legislativu. Tedy zákon o vinohradnictví a vinařství. Chlad totiž upozorňuje, že chybí statut vinaře a nejasné je také značení lahví. Jako příklad uvedl, že v regálech obchodů se objevují lahve, které vypadají jako z moravských vinic. Zadní strana ale malým písmem ukazuje, že se jedná například o zahraniční víno, které bylo pouze na Moravě stočeno.

Zrušení EET nás vrátilo o 30 let zpět, říká vinař

Vinaři by také chtěli minimální jednotkovou cenu, se kterou prý souhlasí i zástupci pivařů. Pomohlo by i zamezení šedé ekonomiky. Podle svazu by bylo řešením zavést elektronickou evidenci tržeb. „To je bez debat. Vrátili jsme se o 30 let zpět,“ řekl Chlad.

Svaz vinařů je navíc skeptický k současným úvahám vládní koalice na zdanění tichého vína. Podle propočtů Národní ekonomické rady vlády by se roční výnos pohyboval okolo 4 miliard korun. To je ale podle Chlada utopie. „Proč tomu máme věřit, když stát není schopen vybrat avizovanou částku u windfall tax nebo tabáku?“ dodal prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Tagy:
víno EET Evropská unie vinařství vláda Petra Fialy Svaz vinařů České republiky