Víte, jak správně rozbít okno u auta? Někdy se to může hodit nejen zlodějům

Rozbít okno u auta je často jedinou cestou, jak rychle zabránit bezprostředně hrozícímu nebezpečí nebo si poradit například s uzamčenými klíči uvnitř. Typickým případem, kdy okna rozbíjí třetí osoby nebo policie, je snaha zachránit psa nebo dítě umírající horkem v zavřeném autě na slunci nebo při dopravní nehodě. Jak na věc?

Rozbít sklo? To přece nemůže být problém, prostě do něj něčím bacím a bude, že? V nejednom akčním filmu můžete obvykle vidět i hlavního hrdinu, který to provádí holou pěstí. V praxi je ale rozbití automobilového okna tak trochu loterie – někdy se vám to podaří hned, ale často až po desítce pokusů. V této oblasti fungují Murphyho zákony dokonale – někdy stačí drobný kamínek vyražený zpod kol náklaďáku, aby se čelní sklo rozpadlo na kusy, a jindy, když jde o vteřiny, jsou všechny pokusy marné.

Vyberte si správný nástroj

V prvé řadě budete potřebovat vhodný nástroj – s holýma rukama nebo nohou pravděpodobně neuspějete. Kámen nebo cihla nalezená u silnice je lepší než nic, ale pořád to není ono. Prkno nebo hůl také pravděpodobně nebudou optimálně fungovat. Nejlepší jsou specializované vyprošťovací nástroje, ale pokud nic takového po ruce nemáte, účinné jsou i malé špičaté předměty z tvrdého materiálu. Mezi improvizovaným nářadím dostupným v každém autě dobře fungují například klíče na kola, hasicí přístroje a šroubovací tažné háky, tedy předměty patřičné hmotnosti a tvrdosti.

Než se pustíte do rozbíjení skla, dbejte na svou bezpečnost – minimálně to chce chránit ruku, ve které držíte nástroj, kterým budete sklo rozbíjet. Nouzově lze použít mikinu, hadr nebo tričko. Ty ochrání kůži před velmi ostrými střepinami i v případě, že sklo povolí rychle a ruka zajede nekontrolovatelně dovnitř spolu s nástrojem.

Ne do středu

Člověk si podvědomě představuje, že optimální variantou je praštit zhruba do středu okna, není to ale ten nejefektivnější přístup. Použijte svou fantazii k nakreslení virtuálních diagonálních čar na skle a trefte bod na jedné z těchto čar blíže okraji. Pokud máte specializovaný rozbíječ skla, např. kladivo, záchranářský nůž s rozbíječem skla, nemusíte vynakládat velkou sílu – stačí přiložit ostrý hrot na správný bod skla a silněji přitlačit. Pokud musíte udeřit, udělejte to spíše ve formě krátkého impulsu než silného, ​​nekontrolovaného švihu – čím tvrdší úder, tím více ostrých kousků skla spadne do kabiny a na vás.

Pokud potřebujete vystoupit ze zamčeného auta

Bohužel k takovým situacím dochází, například když auto z jakéhokoliv důvodu sjede ze silnice a spadne do vody – přestanou fungovat elektrická okna, centrální zámky a tlak vody je tak velký, že nejdou otevřít dveře. Do kufru není přístup a trik z mnoha filmů, tedy rozbití okna nohama, nefunguje.

Chce to něco těžkého, Mohou to být hodinky (pokud mají pevné, kovové pouzdro), svítilna nebo klíče od bytu. Jedním z triků vychvalovaných v mnoha průvodcích je sundat opěrku hlavy a použít její ostré oblouky (ty, které zasahují do sedadla) – akorát v mnoha autech jsou buď příliš zaoblené, opěrka se sundává obtížně, nebo se dokonce oddělat nedá.

Rozbít správné okno

Pokud jste si zamkli klíče v autě, ale nejste v odlehlé oblasti, není sobotní noc a venku minus dvacet stupňů, je levnější a jednodušší než rozbití okna přivolání příslušné silniční asistence, která vám pomůže dostat se do auta, aniž by došlo ke zbytečnému poškození. Tato služba obvykle stojí kolem tisícovky nebo ji dokonce máte hrazenu v rámci pojistky auta.

Když okolnosti nejsou příznivé a sklo musíte rozbít, ale současně nejde o záchranu zdraví a života, je potřeba vybrat si okno, které je nejjednodušší a nejlevnější na výměnu – osvědčené je zejména sklo ve dveřích spolujezdce.

Proč zrovna pravá strana? Protože díky tomu bude moci auto normálně jezdit (sklo na sedadle řidiče po rozbití levého okna velmi ruší) a servisy jej mívají na skladě.

Tagy:
sklo autonehoda auto okno vloupání zloděj kladivo dítě v autě rozbité sklo rozbité sklo u auta zabouchnuté klíče