Vláda je arogantní, tvrdí odbory. Odmítají jednat, kontruje kabinet. Atmosféra houstne

Stávka odborů ve Škoda Auto

Shodují se pouze na tom, že se neshodnou. Řeč je o zástupcích odborů a vlády. Podle odborů je koalice arogantní a odmítá jednat, vládní politici tvrdí, že odbory racionální jednání odmítají. Někteří politologové tvrdí, že o dohodu vůbec nejde, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Málo jednali, to je podle předáka Josefa Středuly hlavní důvod, proč odboráři vyhlásili na pondělí stávku a budou protestovat proti vládě. „Už od lednové tripartity letošního roku jsme dávali vládě jasně na vědomí, že jsme připraveni jednat, a najednou zničehonic přilétl konsolidační balíček,“ nechal se slyšet Středula.

ČTĚTE TAKÉ: Odborář Ďurčo: Vládě stávkou zdviháme prst. Jen prohloubíte dluh, vytkl ekonom Peterka

Jednou z nejvýraznějších odborářských akcí bude demonstrace a pochod na pražské Malostranské náměstí. Podle odborářů ale nebude tím hlavním. „Není to tak, že všichni musí být na jednom místě. To ani nebyl cíl. Proto se to jmenuje Den protestů. Je to různorodé a je to napříč republikou,“ dodal šéf odborářů.

Vláda je podle odborů arogantní. A myslí si to i opozice. „Podívejte se na webu jenom na mapu škol, které se připojují, a jak se jejich počet znásobil po arogantním vystoupení premiéra, který odsoudil tento přístup jako nezodpovědný místo toho, aby komunikoval,“ nechala se slyšet předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Koalice tvrdí, že se dohodnout chce. Odbory jsou tím, kdo o kompromis příliš zájem nemá. „Nemůžeme žít v zemi, která má takto vysoké deficity. Je náš společný cíl snižovat zadlužování této země? Já myslím, že ano. Pak už ale není mnoho zázračných řešení, jakým způsobem tyto kroky realizovat,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Odboráři navrhují třeba progresivní zdanění. Podle politologů jim ale vláda moc ustoupit nemůže. „Odbory se chovají jako další politická strana. A to rozhodně ničemu nepomůže, protože vláda v tomto případě nemá kam ustoupit. Od toho, aby se řešily politické věci, máme parlament,“ uvedl politilog Jiří Pehe. „Pravicoví voliči jsou naštvaní na vládu, že šetří málo. Ale vláda je u zdi a kdyby ještě ustoupila, tak si myslím, že by to bylo velké zemětřesení například i uvnitř ODS,“ míní komentátor CNN Prima NEWS Martin Schmarcz.

Napjatá atmosféra panuje i ve zdravotnictví. Omezení v nemocnicích kvůli prosincovému protestu lékařů bude mít dopad na provoz některých zařízení. Bude omezená péče, pacientům se přesouvají termíny a provozovatelé nemocnic počítají s vysokými ekonomickými ztrátami.

Odkládání plánovaných operací se nevyhne ani pacientům ve Zlínském kraji. Lékaři je o tomto kroku budou informovat. Akutní lékařská péče nicméně zůstane zachovaná ve všech nemocnicích v kraji. „Čekáme, jak se ministr zdravotnictví dohodne s lékaři, protože to významně ovlivňuje i chod našich nemocnic. Hlavně z hlediska kapacit a využití lékařů v přesčasových dobách,“ vysvětlil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

PODÍVEJTE SE: Ochromí pondělní stávka Česko? V nemocnicích je v ohrožení část zákroků i noční provoz

Tagy:
stávka Alena Schillerová Josef Středula odbory vláda kabinet