Jak se Česko postaví ke kontroverzní Istanbulské úmluvě? Musí se uklidnit vášně, říká Blažek

Pavel Blažek (ODS)

Istanbulská smlouva má zelenou

Kontroverzní Istanbulskou úmluvu ve středu dostala na stůl vláda. Mezinárodní dokument odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění nebo nucené sňatky. Kabinet se dohodl, že při hlasování na úrovni Evropské unie se Česko zdrží. O postoji naší země budou ministři ještě jednat a konečné slovo by měli mít poslanci.

Je to 28 stran, které vzbuzují emoce napříč Evropou. Některé státy už Istanbulskou úmluvu přijaly, jiné ji odmítly. Česko zatím vyčkává. „Musí se, pokud možno, uklidnit vášně. Myslím, že už nastal čas pro to, aby se úmluva posunula do Poslanecké sněmovny na debatu mezi poslanci,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Istanbulskou úmluvu odmítají konzervativci a také sedm křesťanských církví. Na české politické scéně jsou proti tradičně lidovci. „Ženu ani květinou neuhodíš, to asi hovoří za vše,“ sdělil redakci ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrazivá zpověď znásilněné: Ležela jsem tam jak kus masa. Nejhorší mě ale čekalo až potom

Istanbulská úmluva je dokument z roku 2011. Od té doby se debata o ní na české úrovni moc neposunula. „V očích řady kritiků znamená jakýsi odklon od tradiční rodiny, kde je muž ten dominantní prvek a žena tráví život s dětmi nebo u plotny,“ vysvětloval politolog Lukáš Jelínek.

Česko zřejmě brzy čeká hlasování na evropské úrovni. Tlačí na to švédské předsednictví Unii. „Náš zástupce, což bude paradoxně pan ministr dopravy Martin Kupka, by se měl při rozhodování o této záležitosti zdržet. Důvod je ten, že není vyjasněn ani postoj České republiky,“ doplnil Blažek.

„Bylo mi naznačeno, že na vládě je momentálně spíše kladné stanovisko. Ostatně, úmluvu podporuje část ODS, Piráti, STAN a TOP 09. Nicméně, protože to ještě nemají politicky vyjednáno, chtějí českou ratifikaci předložit příští týden a té evropské se nyní zdržet. Myslím, že je to malinko schizofrenní, ale pokud to povede k ratifikaci úmluvy Českou republikou v budoucnu, tak mi nějaké zdržení nečiní problém,“ uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Podle jejího kolegy z europarlamentu Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) bude nutná podrobná diskuze. „Na téma Istanbulské úmluvy se píšou i seminární a diplomové práce. Myslím, že výhrady jsou poměrně dost věcné. Na konci května nás čeká diskuze v Senátu, kam jsou pozváni příznivci i odpůrci úmluvy. Je důležité, aby bylo nasloucháno oběma stranám a vyjasnily se případné problémy. Pokud se to podaří, bude stále jednodušší o úmluvě uvažovat jako o právním dokumentu, který má nějaký význam,“ konstatoval.

O národním přístupu by měla vláda rozhodnout na některém ze svých dalších jednání. Možná už příští týden.

Tagy: