Vláda se na podnikatele úplně vykašlala. Lidem dává jen almužnu, kritizuje Havlíček

Karel Havlíček

360° (128)

Vláda se úplně vykašlala na podnikatele a mlčí. Kvůli rozpočtovému provizoriu má svázané ruce a obyvatelům dává almužnu, kritizuje současný kabinet bývalý dvojitý ministr a současný opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO). Kompenzace pro firmy, které se perou s následky koronavirové pandemie, podle něj nemusí vůbec přijít, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Česká republika hospodaří od začátku roku v rozpočtovém provizoriu, což nalomilo kompenzační programy. Podnikatelé zasažení pandemií koronaviru a souvisejícími opatřeními mohou nyní podle premiéra Petra Fialy (ODS) využívat například program Antivirus.

K dispozici je příspěvek A pro pracovníky v karanténě, od ledna ale kabinet zastavil čerpání příspěvku B, kterým stát při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun.

Podle exministra Havlíčka se už problémy způsobené rozpočtovým provizoriem začínají projevovat. „Vláda má svázané ruce, je to vidět tou nepomocí v rámci energetické krize. To, co předvedla, není žádná pomoc ani podpora. Na firmy se úplně vykašlala a obyvatelům dává jakousi almužnu ve smyslu toho, že si musí stoupnout do fronty na úřadu práce. A tam možná něco dostanou,“ pustil se opoziční poslanec do pětičlenné vládní koalice.

Obává se, že bude hůře, jelikož brzy přijde čas na nutné investiční výdaje. „Je úplně jasné, že firmy alespoň z ekonomického pohledu už dnes nemohou čerpat zdroje na aplikovaný výzkum přes technologickou agenturu. A to se vůbec nebavíme o tom, že vláda hodila úplně přes palubu podnikatele,“ pokračoval v kritice Havlíček.

Dodal, že vláda o kompenzacích podnikatelům příliš nemluví a bez opozice by celý problém promlčela.

„Tehdy nám vyčítali, že bychom měli dávat více a rychleji – a do značné míry jsem to chápal. Když jsme program konečně vyladili a připravili, otočili se k podnikatelům zády. Ti nic nedostali a vypadá to, že ani nedostanou. Kdybychom do toho nebušili celý den a nevyvolávali další jednání, tak by se o tom ve finále nemluvilo,“ dodal exministr dopravy, průmyslu a obchodu.

Slyšíme jen mlčení, nejistota je obří, říká Prouza

Podobnou optikou se na současné problémy s kompenzacemi dívá i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. S přístupem současné vlády není příliš spokojený, třebaže doufal ve svižnou spolupráci.

„Z našeho podnikatelského pohledu tady byl příslib, že nějak budou vypadat listopadové a prosincové kompenzace. Podnikatelům je úplně jedno, že se změnila jména lidí, kteří sedí ve Strakově akademii. Bohužel se neděje vůbec nic, slyšíme jen mlčení a od každého ministra jiné věty. Ta nejistota je obrovská,“ přidal se ke kritice Prouza.

Obává se, že i kdyby vláda nyní dokázala rychle jednat, peníze by přišly někdy v březnu, možná i později. Nešetřil ovšem ani bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). V roce 2020 podle něj byly kompenzační programy „totální peklo“. „Vždycky někdo propadl sítem a bylo to velmi nespravedlivé,“ podotkl šéf obchodního svazu.

Tagy: