Každý den covidu stojí státní kasu 300 milionů. Jak by opatření rozvolňovali ekonomové?

peníze

Kolik nás stojí pandemie?

Za koronavir už zaplatil stát desítky miliard korun. Aktuálně stojí boj proti nemoci odhadem 300 milionů denně. Jestli by měla skončit opatření, která aktuálně vysávají státní kasu, jsme se zeptali několika ekonomů.

300 milionů korun. Tolik peněz podle ekonomů utratí stát každý den za opatření proti nemoci COVID-19. Částka zahrnuje náklady na antigenní testy, nemocenskou pro lidi v karanténě nebo kompenzační bonusy pro podnikatele.

„Firma navíc méně vyrobí kvůli tomu, že jsou zaměstnanci v karanténě na nemocenské – to se projeví až v průběhu roku nižší výrobou, nižšími daňovými odvody, což stát pocítí až v daňových odvodech v příštím roce,“ odhadoval pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Potřebujeme konec pandemie

Názory ekonomů na ukončení opatření proti covidu se různí. Část by rozvolňovala hned, část by ještě několik týdnů počkala. Později by se ale ekonomická kondice státu mohla dostat do velkých problémů, shodli se.

„Platíme to my – daňoví poplatníci – a podvazuje to výdaje na jiné položky daleko důležitější, třeba i v oblasti zdravotnictví. To znamená, že čím dřív to skončí, tím lépe pro všechny obyvatele našeho státu,“ vysvětluje ekonom z katedry hospodářské a sociální politiky VŠE Miroslav Ševčík.

„Rozvolnění by mělo počkat, až se ukáže, jak se současná vlna propíše do hospitalizací, které do značné míry určují restrikce,“ říká ekonom Filip Pertold. „Situace není udržitelná, pár týdnů ano, ale potom už bychom měli nastavit debatu o výraznějším rozvolňování, pokud samozřejmě nedojde k dalšímu zhoršení pandemické situace,“ dodává Kovanda.

Ekonomové také věří, že už se politici poučili z chyb, které v boji proti covidu udělali v minulosti. „Epidemie v ČR nás vyšla poměrně draho ekonomicky, a to především z důvodu, že jsme opatření nastavovali pozdě, takže o to déle potom musela trvat,“ podotýká Pertold.

„Co může ekonom doporučit, je skončit veškerá plošná opatření a co nejvíce se zaměřit na konkrétní, případně regionální opatření. Už o tom covidu víme dostatek na to, abychom nemuseli jednat zbrkle, rychle a plošně,“ dodává hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Tagy: