Vládní ekonom Křeček: Zvýšení platů politiků je skandální. Překvapení z inflace? Demagogie

Fakt, že si politici v době krize zvýšili plat, je skandální a nehorázný, připustil hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodal, že argumenty vládních zástupců, kteří se vymlouvají na nepředvídatelnost inflace, považuje za demagogické. Společně s předsedou ČSSD Michalem Šmardou se shodli, že je důchodová reforma nutná.

„Samozřejmě souhlasím s tím, že je nehorázné, že ve chvíli, kdy si politici přidali, se ostatním škrtá. To samozřejmě není možné, něco takového považuji za skandální,“ zkritizoval politické zástupce Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodovou reformu potřebujeme už 10 let, řekl ekonom. Kdy Česko dožene největší problém?

Jako poradce vlády se nebál ani další kritiky směrem ke koalici, podle něj mohla lépe předvídat. Řada vládních politiků totiž nynější stav státní kasy a velkých výdajů odůvodňuje tím, že se nevědělo, jak vysoká inflace bude. Ministerský kabinet však od expertů varování dostal, ačkoliv byly jejich predikce spíše „podstřelené“.

Záleželo na politickém cyklu

„Upřímně řečeno, taky mi přijde trošku demagogické, když někteří politici hovoří o tom, že je inflace překvapila,“ připustil Křeček. Ve vysílání CNN Prima NEWS zároveň dodal, že konkrétně valorizaci řešili s premiérem Fialou už „dlouhou dobu dozadu“. „Nechci hodnotit, jaký byl politický cyklus a kdy je vhodná chvíle to udělat. Klíčové je, že na základě této změny se do roku 2030 ušetří 290 miliard korun,“ hájil postup vlády.

Konstatoval také, že nepopulární, ač nutné, kroky koalice dělají „šílený estetický dojem“. Společně s předsedou ČSSD Šmardou se pak shodli, že důchodová reforma je nutná. „Lépe pozdě než později. Jsem ale přesvědčen o tom, že kdyby k tomuto došlo už v průběhu minulého roku tak, jak vláda slíbila, tak dnes nemuselo docházet ke škrtu části valorizace důchodců,“ zmínil Šmarda.

Tagy: