Idiotský šéf neumí tajně sehnat dvě miliardy dolarů. Bankéři ze SVB popsali důvody krachu

Zaměstnanci zkrachovalé americké banky Silicon Valley Bank (SVB) tepají ředitele Grega Beckera, který prý ve finále pád společnosti způsobil. Podle nich Becker svojí přílišnou transparentností začal zbytečně šířit paniku. Insideři firmy rovněž prozradili tragikomickou informaci, že krátce před bankrotem přišel na účty zaměstnanců štědrý finanční bonus.

Páteční krach americké Silicon Valley Bank – 16. největší banky v zemi – překvapil celý svět, nejvíce ale pochopitelně ovlivnil zaměstnance. Mají jasno v tom, že za celý průšvih může právě výkonný ředitel Greg Becker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolaps, který připomněl Lehman Brothers: V USA se dál třese bankovní sektor, obavy zasáhly i ČR

Důvodem pádu SVB byla především špatná investiční strategie a nevhodná práce s rizikem. Společnost sázela hlavně na dluhopisy kryté hypotékami, které ale musela v době vysokých úrokových sazeb prodávat se ztrátou. V pokladně SVB proto začínaly chybět miliardy a Becker v tu chvíli podle svých zaměstnanců udělal to nejhorší, co mohl. Přiznal se.

Nešťastná věta rozpoutala paniku

„To bylo naprosto idiotské,“ rozohnil se pod slibem anonymity jeden z bankéřů v rozhovoru pro americkou CNN. „Byli šíleně transparentní. Což je úplný opak toho, co v takové chvíli obvykle děláte. Ve finále to byla právě transparentnost a přímočarost, co je dostalo do úzkých,“ dodal.

Becker dva dny před krachem veřejně přiznal, že jeho banka musela prodat aktiva se ztrátou 1,8 miliardy dolarů (40 miliard korun). Becker dále prohlásil, že se jeho společnost pokouší o získání 2,25 miliardy dolarů (50 miliard korun), které by měly pomoci situaci stabilizovat.

Právě informace o tom, že se Becker pouze snaží peníze získat, ale nemá nic jisté, veřejnost vyděsila. Výkonný ředitel navíc pronesl nešťastnou větu, když řekl, že „to poslední, co potřebujeme, je panika“. Čímž sám paniku rozpoutal. Následně totiž klienti vzali pobočky útokem, což přivodilo krach SVB.

Měl letět v Kuvajtu

„Lidé jsou zkrátka v šoku z toho, jak hloupý tento ředitel je. Jste v branži 40 let a říkáte mi, že nemůžete potají sehnat dvě miliardy dolarů? Nasedněte na letadlo do Kuvajtu jako všichni ostatní a přenechte jim jednu třetinu podílu v bance,“ sdělil pro CNN naštvaný zaměstnanec.

Podle něj bankrot peněžního domu nezpůsobily zlé nebo postranní úmysly kohokoli z vedení, ale konkrétní chyby a naivita.

Vedle Beckera viní veřejnost z pádu také Fed (americkou centrální banku), který svou jestřábí politikou a překotným zvyšováním úrokových sazeb údajně dovedl SVB ke krachu.

Tragikomický bonus

Insideři banky každopádně prozradili médiím ještě jeden tragikomický detail, který ilustruje, že krach SVB byl nejspíš překvapivý i pro úzké vedení. Jen několik hodin před kolapsem totiž zapípaly na účtech zaměstnanců finanční bonusy, vyplácené za práci v minulém roce. Informoval o tom web CNBC.

Jejich konkrétní objem není známý, mělo ale jít o velmi štědré bonusy. Lidem na vyšších postech mohly v přepočtu přijít až tři miliony korun.

Tagy: